Messer Tatragas investuje do novej technológie plnenia fliaš dva milióny eur

vyšlo aj v REG

BRATISLAVA 5. júna (SITA) – Plniareň plynov Messer Tatragas v Šali investuje dva milióny eur do novej technológie na plnenie fliaš. V súčasnosti sú na Slovensku plnené 150- a 200-barové fľaše, novou technológiou budú plnené na 300 barov. Pri rovnakom objeme tlakovej nádoby tým pádom zákazník získa o približne 50 % viac obsahu. Spustenie 300-barovej plniarne plynov je naplánované na posledný kvartál roka 2019 a aktuálne prebiehajú prípravy na umiestnenie zariadení v Šali.

„Takúto technológiu zatiaľ na Slovensku nikto nemá v prevádzke a Messer Tatragas sa tak stane jediným dodávateľom technických plynov s 300-barovou technológiou plnenia v SR. Nahradíme ňou našu pôvodnú, ktorú využívame už od roku 1995 a ktorá svojou kapacitou už nevyhovuje súčasným požiadavkám trhu. Umožní nám plniť široké spektrum plynných zmesí obsahujúcich kyslík, oxid uhličitý, dusík a argón,“ uviedol konateľ Messer Tatragas Michal Paľa. Takéto zmesi sa podľa jeho slov využívajú najmä pri zváraní a v potravinárstve.

Nová plniareň bude prevádzkovaná dvojzmenne a spoločnosti vďaka vysokej automatizácii plniaceho procesu umožní zvýšiť počet ročne naplnených fliaš a ich zväzkov o 30 % oproti súčasnosti. Dvojmiliónová plniaca technológia bude treťou významnou investíciou skupiny Messer na Slovensku za posledné roky popri výstavbe údržbárskej a revíznej prevádzky plynových fliaš a prebiehajúcej sedemmiliónovej investície do výroby argónu. Najnovšia technológia pochádza od francúzskej firmy Cryostar a je charakteristická vysokým stupňom automatizácie, bezpečnosti práce a kvalitou finálneho produktu, najmä čo sa týka presnosti namiešania viaczložkových zmesí.

Messer Tatragas vyrába a distribuuje technické, mediciálne a špeciálne plyny. Firma vznikla v roku 1990 ako spoločný podnik skupiny Messer a spoločnosti Chemika, Bratislava. Od roku 1998 je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou firmy Messer Group GmbH. Skupina Messer patrí k vedúcim svetovým výrobcom priemyselných plynov, zamestnáva viac ako 5 300 pracovníkov a dosahuje obrat vyše miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy