Účty načas platí 63 % Slovákov, zodpovednejší sú najmä starší ľudia

Slováci majú zdravé názory na financie, dostávajú sa však do situácií, keď nie sú schopní, a niektorí ani ochotní, platiť svoje záväzky. Ukázal to prieskum spotrebiteľského platobného správania, ktorý každý rok realizuje spoločnosť Intrum v 24 európskych krajinách.
Väčšina Slovákov sa však snaží platiť svoje účty načas, týka sa to 63 % ľudí v prieskume, a len trom percentám opýtaných sa stalo, že neuhradili päť a viac účtov za posledný rok načas. „Celkovo až 36 % respondentov neuhradilo minimálne jeden účet načas,“ uvádza spoločnosť Intrum.
Na Slovensku dve percentá z tých, ktorí neuhradili za posledný rok minimálne jednu faktúru, udávajú ako dôvod, že ju nechceli zaplatiť zámerne. „Zaujímavé je, že sú to ľudia skôr s vysokoškolským vzdelaním, ktorí zarábajú peniaze, to znamená, že sú zamestnaní alebo sú živnostníci, a sú prevažne vo veku 25 až 34 rokov,“ ukázal prieskum.
Slovensko uzatvára štvoricu európskych krajín s najväčším podielom respondentov (90 %), ktorí súhlasili s tým, že účty je potrebné vždy platiť načas. „So znižovaním vekovej hranice sa znižuje aj podiel tých, ktorí s tým súhlasia. Starší občania teda vnímajú svoju zodpovednosť výraznejšie,“ doplnila spoločnosť. V porovnaní s predošlým rokom však došlo k zvýšeniu tohto podielu, síce len o jeden percentuálny bod, čo však môže znamenať aj to, že ľudia si pomaličky začínajú viacej uvedomovať dôležitosť prevzatia zodpovednosti za svoje záväzky.

Súvisiace články

Aktuálne správy