Ceny priemyselných výrobcov sa v marci medzimesačne zvýšili o 0,4 %

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko sa v marci 2019 oproti februáru 2019 zvýšili o 0,4 %. Vzrástli ceny priemyselnej výroby o 1,2 %. Klesli ceny ťažby a dobývania o 1,9 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,9 %. Ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb ostali na rovnakej úrovni. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V marci 2019 v porovnaní s marcom 2018 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 4,4 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 9,2 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,3 %, priemyselnej výroby o 2,4 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,9 %.
V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 3,9 % vplyvom vyšších cien ťažby a dobývania o 9,6 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,3 % a priemyselnej výroby o 1,5 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy