Finančné dary na obnovu Notre Dame, od luxusných firiem po ropné spoločnosti

, QZ Foto: SITA/AP

Šokujúci pohľad na zhorenú katedrálu Notre Dame v Paríži po zničujúcom požiari spustil zbierku na obnovu historickej architektonickej pamiatky. Projekt bude vyžadovať veľké množstvo úsilia a peňazí. Niektorí dobrodinci, vrátane zástupcov najbohatších rodín vo Francúzsku, sľubujú finančnú pomoc na prestavbu gotického majstrovského diela.

François-Henri Pinault, ktorého rodina má kontrolný podiel v konglomeráte Kering, vlastníka značiek ako je Gucci či Yves Saint Laurent, prisľúbil 100 miliónov eur. LVMH, luxusný gigant so značkami ako Louis Vuitton, Celine a Moët & Chandon, a rodina Arnaultova, ktorá riadi spoločnosť, daruje 200 miliónov eur. Firma Total, producent ropy a najväčšia francúzska spoločnosť z pohľadu predaja, prispeje sumou 100 miliónov eur. Martin Bouygues a Olivier Bouygues, bratia, ktorí prevádzkujú jednu z najväčších stavebných spoločností vo Francúzsku, Bouygues, ponúkli 10 miliónov eur zo svojich fondov a uviedli, že ich spoločnosť je pripravená pomôcť aj inak, napríklad pracovnou silou potrebnou na realizáciu obnovy. Marc Ladreit de Lacharrière, ktorý riadi investičnú spoločnosť Fimalac, sa zaviazal prispieť 10 miliónmi eur.  Spoločnosť Capgemini, technologická poradenská spoločnosť, prisľúbila 1 milión eur. Francúzska kozmetická spoločnosť L'Oreal uviedla, že spolu s rodinou Bettencourt Meyersovej  a Nadáciou Bettencourt Schueller daruje 200 miliónov eur.

Aj ďalšie spoločnosti uviedli, že prispejú nešpecifikovanými sumami alebo nefinančnou pomocou. Agentúra Bloomberg uviedla aj banky BNP Paribas, Societe Generale a Credit Agricole su pripravené prispieť. Veľká stavebná firma Vinci Group vyhlásila, že by pomohla s časťou financovania a vyzvala francúzske stavebné firmy, aby sa spojili v úsilí o opravu. Agentúra AFP citovala šéf francúzskej spoločnosti na spracovanie dreva povedal, že pripraví 1 300 dubových nosníkov, o ktorých si myslí, že sú potrebné na obnovenie krovu poškodenej strechy. Trámy z 13. storočia sa už nebudú dať nikdy obnoviť. Ale stredoveké katedrály často vyhoreli a boli prestavané. Notre Dame bude tiež a v tomto snažení pomôžu peniaze z mnohých nezávislých zbierok pomocou fundraisingu, či záväzky francúzskych orgánov, ako napríklad 50 miliónov eur, ktoré ponúkol parížsky primátor Anne Hidalgo. Postupne sa hlásia aj zahraničné dary.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy