Nemecká ekonomika podľa popredných inštitútov v tomto roku vzrastie iba o 0,8 %

Prognostici varujú, že ak Británia odíde z Európskej únie bez dohody, výkon nemeckého hospodárstva sa môže ešte viac zhoršiť.

Nemecká ekonomika v tomto roku podľa prognózy piatich popredných nemeckých inštitútov posilní iba o 0,8 percenta. Inštitúty Ifo, DIW, IfW, IWH a RWI totiž dospeli k záveru, že „politické riziká ešte viac zahmlili globálne ekonomické prostredie“. Inštitúty tak zhoršili svoju predikciu z jesene, ktorá rátala s tým, že najväčšia európska ekonomika v roku 2019 vzrastie o 1,9 percenta. Varovali pritom, že ak Británia odíde z Európskej únie bez dohody, výkon nemeckého hospodárstva sa môže ešte viac zhoršiť.

Nová predpoveď je v súlade s tou, ktorú minulý mesiac zverejnil panel nezávislých ekonomických poradcov nemeckej vlády, pričom je menej optimistická ako prognóza nemeckej vlády, že hospodárstvo sa zväčší o jedno percento. Inštitúty uviedli, že svoju predikciu dokončili 29. marca, „kedy sa ešte zdalo, že tvrdému brexitu sa predíde“. „To je teraz menej pravdepodobné, ale stále je to možné,“ konštatovali. „Avšak, ak nastane brexit bez dohody, ekonomický rast v tomto a budúcom roku bude pravdepodobne významne nižší, ako naznačuje táto prognóza,“ dodali inštitúty.

Súvisiace články

Aktuálne správy