Maloobchodné tržby v Nemecku vo februári prekvapujúco vzrástli

Maloobchodné tržby v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, vo februári prekvapujúco vzrástli, už druhý mesiac po sebe. V piatok to oznámil spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa najnovších údajov sa tržby maloobchodníkov v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy vo februári zvýšili medzimesačne o 0,9 %, čo kontrastuje s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s ich poklesom o 0,9 %.
Destatis pri rýchlom odhade revidoval januárový nárast tržieb smerom nadol na 2,8 % z 3,3 %. V decembri tržby nemeckých maloobchodníkov klesli o 3 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu maloobchodného predaja v Nemecku vo februári výrazne zrýchlilo, a to na 4,7 % z 3,1 % v januári, zatiaľ čo v decembri sa tržby znížili o 1 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že februárové tržby stúpnu o 2,2 %.
Štatistiky tiež ukázali, že tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku v Nemecku vo februári medziročne vzrástli o 2,3 % a tržby z nepotravinových výrobkov sa zvýšili o 6,1 %. Tržby z on-line a zásielkového predaja vyskočili o 9,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy