Schodok obchodnej bilancie USA sa v januári výrazne znížil

Schodok obchodnej bilancie USA sa v januári výrazne znížil takmer o 15 %. Dôvodom bol pokles dovozu a rast vývozu, aj keď export do Číny dosiahol najnižšiu úroveň za viac ako osem rokov.
Januárový pokles obchodného deficitu vymazal väčšinu z jeho nárastu v poslednom mesiaci minulého roka, keď sa schodok obchodnej bilancie USA dostal na najvyššiu úroveň za desať rokov napriek agresívnej colnej politike prezidenta Donalda Trumpa.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu sa deficit zahraničnoobchodnej bilancie USA v januári 2019 znížil o 14,6 % na 51,1 miliardy USD (45,26 miliardy eur) z 59,9 miliardy USD v decembri 2018. Vývoz pritom vzrástol o 0,9 % na 207,3 miliardy USD a dovoz klesol o 2,6 % na 258,5 miliardy USD.
Politicky citlivý obchodný schodok USA s Čínou sa znížil o 6,4 % na 34,5 miliardy USD. Export tovaru z USA do Číny pritom klesol o 22,3 % na 7,1 miliardy USD a bol najnižší od septembra 2010. A zároveň import z Číny do USA v januári klesol o 9,6 % na 41,6 miliardy USD.
Trumpova administratíva uvalila clá na čínsky dovoz vo výške 250 miliárd USD a Peking ako odvetu zaviedol clá na americké produkty približne za 110 miliárd USD.
Washington obviňuje Čínu, že ukradla obchodné tajomstvá. Peking totiž donútil americké spoločnosti, aby odovzdali citlivé technológie spoločným podnikom v ázijskej krajine, aby sa tak čínske firmy stali svetovými lídrami vo vyspelých priemyselných odvetviach, ako sú elektrické vozidlá a umelá inteligencia.
Americkí a čínski vyjednávači sa stretnú tento týždeň, aby sa posunuli smerom k vyriešeniu sporu, ktorý negatívne ovplyvnil svetové trhy aj výhľad globálnej ekonomiky.
Číňania už sľúbili, že budú kupovať viac amerických sójových bôbov ako gesto dobrej vôle. V januári sa celkový vývoz sóje z USA zvýšil na 1,2 miliardy USD z 299 miliónov USD v decembri. USA tiež zaznamenali v januári prudký nárast vývozu osobných aj nákladných automobilov a autokomponentov.
Trump si dal za cieľ znížiť dlhotrvajúci obchodný deficit Ameriky so zvyškom sveta, ktorý považuje za znak ekonomickej slabosti a výsledok zlých obchodných dohôd a nekalých praktík amerických obchodných partnerov.
Okrem ciel na čínske produkty Trump agresívne zvýšil clá na dovoz ocele, hliníka či solárnych panelov. Napriek tomu v minulom roku obchodný schodok USA zo zvyškom sveta dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2008 a deficit v obchode s Čínou zaznamenal nový rekord.
Poprední ekonómovia považujú obchodné deficity za výsledok ekonomickej reality, ktorú zmeny v obchodnej politike pravdepodobne neovplyvnia. Američania totiž kupujú viac, než produkujú. Aj silná americká ekonomika povzbudzuje obyvateľov krajiny, aby nakupovali viac zahraničných výrobkov.
Exportu z USA škodí aj úloha dolára ako svetovej meny. Dopyt po dolároch je zvyčajne vysoký, pretože sa používajú pri mnohých svetových transakciách. To znamená, že dolár je dlhodobo silný, a to zvyšuje ceny produktov z USA a znevýhodňuje americké spoločnosti na zahraničných trhoch.
V januári sa deficit amerického obchodu s tovarom so zvyškom sveta znížil na 73,3 miliardy USD z 81,5 miliardy USD v decembri. Spojené štáty však pri obchodovaní so službami, ako je bankovníctvo a cestovný ruch, zaznamenali prebytok 22,1 miliardy USD, čo predstavuje nárast z 21,6 miliardy USD v decembri. Export služieb v USA dosiahol v januári rekordných 70 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy