J. Powell na najnovšom zasadnutí Fedu zásadne zmenil rétoriku

, fidelity

Americká centrálna banka Fed ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu podľa očakávaní nezmenenú. Podstatne sa však zmenil tón vyjadrení predstaviteľov banky. V odhade ekonomického vývoja Fed neurobil zásadné zmeny. Ekonomický rast označil za “solídny” a pracovný trh za “silný”.

Čo sa však podstatne zmenilo je odhad rizík. Šéf Fedu Jerome Powell zdôraznil niekoľko problémov, ktoré predstavujú menej priaznivé ekonomické prostredie. Ide napríklad o pokračujúce spomalenie globálneho ekonomického rastu, celý rad politických rizík, ako brexit, obchodné napätie či shutdown americkej vlády. Navyše je tu menej prajné finančné prostredie. J. Powell zmienil aj obmedzené inflačné tlaky, čím naznačil, že riziko vyššej inflácie pokleslo.

Stanovisko centrálnej banky k úrokovým sadzbám a normalizácii svojej bilancie sa posunulo výrazne smerom k holubičiemu tónu (expanzívnej politike). Výraz “zvýšenie” sadzieb nahradilo označenie “prispôsobenie sa”, čo otvorilo cestu úvahám o opätovnom znížení sadzieb.

Možné je aj prispôsobenie rýchlosti normalizácie bilancie banky (zbavovania sa dlhopisov nakúpených v predchádzajúcom období), ako aj konečná veľkosť bilancie. Fed umožnil takéto úvahy skôr ako sa očakávalo.

Celkovo holubičí tón Fedu jednoznačne praje riziku. Trhy sú z najnovšieho prejavu J. Powella potešené. Takto silná zmena rétoriky však môže sťažiť situáciu Fedu v budúcnosti, keď sa čísla z ekonomiky opäť zlepšia a bude treba opäť zvyšovať sadzby. 

Na ďalších tlačových konferenciách Fedu tak bude mať J. Powell len malú šancu zmeniť svoj postoj opäť na jastrabí (v prospech prísnejšej monetárnej politiky).

Autorkou je Anna Stupnytska, globálna ekonómka Fidelity International.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy