Čína sa so spomalením rastu nezmieri

, marketwatch Foto:TASR/AP;SITA/AP

Čínski predstavitelia berú na vedomie správy o prehĺbení ekonomického spomalenia krajiny. Ako uviedli, zvýšia úsilie na podporu hospodárskeho rastu v tomto roku. Peking má v úmysle zlepšiť dostupnosť úverov pre menšie spoločnosti, urýchliť investície do infraštruktúry a znížiť dane.

Centrálna banka sa zameriava na rast ponuky peňazí a celkové sociálne financovanie, ktoré je podobné ako v prípade nominálneho hrubého domáceho produktu, povedal Zhu Hexin, zástupca guvernéra Čínskej ľudovej banky. Vlani Čína rozšírila dostupnosť úverov v snahe zastaviť spomalenie ekonomiky, pričom objem nových pôžičiek v jüanoch predstavoval 16,17 bilióna (2,39 bilióna dolárov), čo predstavuje medziročný nárast o takmer 20 %. "Ďalej budeme riešiť problém komerčných bánk, ktoré sa zdráhajú požičiavať malým firmám," povedal Zhu. Nedávne opatrenia na zmiernenie menovej politiky, vrátane zníženia pomeru povinných minimálnych rezerv bánk, pomôžu bankám poskytovať viac úverov súkromnému sektoru, dodal.

Napriek uvoľneniu opatrení vláda podporuje udržiavanie stabilného menového kurzu, povedal Zhu. Na otázku, či by centrálna banka zvážila zníženie úrokových sadzieb na stimulovanie hospodárskeho rastu, Zhu povedal, že existujúce politické opatrenia zohrávajú lepšie svoju úlohu ako predtým pri stabilizácii rastu.

Lian Weiliang, zástupkyňa čínskej ekonomickej plánovacej agentúry, uviedla, že úradníci v prvom štvrťroku uvažujú o zrýchľovaní veľkých infraštruktúrnych projektov z rozpočtu  vlády, takže s väčšinou sa môže začať skôr. Vláda sa však nebude uchyľovať k silným stimulom, dodala. Úsilie vlády zvýšiť investície do železníc a iných verejných projektov opätovne vyvolalo obavy z rastúcich úrovní dlhu v hospodárstve. Úradníci opakovane uviedli, že sa nevrátia k predchádzajúcim metódam stimulovania rastu prostredníctvom vytvárania dlhov.

Ministerstvo financií vyzve miestne samosprávy, aby urýchlili vydávanie dlhopisov s cieľom uľahčiť výstavbu verejných projektov, povedal minister financií Xu Hongcai, ktorý tiež prisľúbil znížiť daňové zaťaženie malých podnikov a domácností s cieľom pomôcť stabilizovať zamestnanosť a stimulovať spotrebu.

Vývoz a dovoz Číny v minulom mesiaci poklesli oproti silným číslam z roku 2018, čo poukazuje na zmiernenie dopytu ale aj na účinky obchodného napätia s USA.

Premier Li Keqiang na plenárnom zasadnutí kabinetu povedal, že ekonomika krajiny sa musí vyrovnať so zvýšeným tlakom na jej spomalenie a že úradníci budú mať ťažšiu prácu, aby zabezpečili, že hospodársky rast zostane v primeranom rozmedzí.

Ekonómovia vo všeobecnosti očakávajú, že v roku 2019 dosiahne Pekingu cieľ rastu HDP na úrovni 6 -6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy