Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v novembri vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri opäť vzrástol. Ukázal to v pondelok predbežný odhad Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.
Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2018 v porovnaní s októbrom zvýšil o 0,6 % v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, a o 0,7 % v cele Únii. V októbri vzrástol objem maloobchodu v eurozóne medzimesačne o 0,6 %, v EÚ o 0,4 %. V medziročnom porovnaní novembrový index maloobchodného predaja po úprave o kalendárne vplyvy stúpol o 1,1 % v eurozóne a o 2,1 % v EÚ.
Štatistiky ďalej ukázali, že motorom novembrového medzimesačného rastu maloobchodného predaja v eurozóne bol odbyt nepotravinárskych výrobkov a palív, ktorý stúpol zhodne o 1,2 %, zatiaľ čo predaj potravín, nápojov a tabaku sa znížil o 0,9 %.
V EÚ tiež ‚potiahol‘ maloobchod predaj palív, ktorý sa zvýšil o 1,5 %, a nepotravinárskych výrobkov (o 1,4 %). Predaj potravín, nápojov a tabaku v celej Únii pritom klesol o 0,6 %.
Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast celkového objemu maloobchodného predaja zaznamenali v novembri v Lotyšsku (2,4 %,), Poľsku a Estónsku (v oboch o 2,1 %). A jeho zníženie nahlásili Slovinsko (-1,6 %) a Rakúsko (-0,5 %).
V medziročnom porovnaní v novembri stúpol v eurozóne najviac predaj palív, a to o 2,9 %. Nasledovali nepotravinárske výrobky (1,5 %) a potraviny, nápoje a tabak (0,2 %). V EÚ sa zvýšil predaj palív o 3,9 %, nepotravinárskych výrobkov o 2,8 % a potravín, nápojov a tabaku o 0,6 %.
Najstrmší medziročný nárast maloobchodného predaja mali v Slovinsku (10,7 %), Rumunsku (7,2% ) a Litve (7 %). Pokles zaznamenali Belgicko (-1,6 %), Malta (-1,3 %) a Rakúsko (-0,2 %).
Na Slovensko sa maloobchodný predaj v novembri zvýšil medzimesačne o 0,6 % a medziročne o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy