Slovensko sa bude uchádzať o sídlo Európskej agentúry práce

SR stále nemá žiadnu európsku agentúru či inštitúciu

Vláda v stredu odsúhlasila návrh, aby sa Slovensko uchádzalo o sídlo Európskej agentúry práce (ELA). Novovznikajúca agentúra by podľa predstáv vlády mohla sídliť v Bratislave. ELA by mala postupne vznikať do roku 2023 s tým, že začiatok činnosti sa predpokladá už v priebehu roka 2019.

Celkový personál agentúry predpokladá 144 zamestnancov. Rozpočet po ustálení agendy v roku 2023 sa očakáva vo výške 50,9 mil. eur. Tieto výdavky budú hradené z rozpočtu EÚ.

Ako uvádza ministerstvo práce, prvé reakcie na možnú kandidatúru SR na sídlo agentúry sú v EÚ pozitívne. „V diplomatických kruhoch je SR vnímaná ako silný potenciálny kandidát s výraznou šancou uspieť,“ tvrdí rezort práce v návrhu. Vysoké šance má zabezpečiť aj to, že novovznikajúce európske agentúry by sa mali umiestniť prednostne v nových členských štátoch.

SR je zatiaľ jediným potenciálnym kandidátom z eurozóny a zároveň jedinou krajinou eurozóny bez európskej agentúry či inštitúcie. „SR je navyše súčasťou schengenského priestoru a spolu s Cyprom poslednou krajinou z veľkej vlny rozširovania v roku 2004 bez agentúry alebo inštitúcie EÚ na svojom území,“ pripomína ministerstvo.

ELA má podľa vládneho materiálu za cieľ posilnenie spravodlivosti a dôvery v jednotný trh pomocou zabezpečenia spravodlivého, jednoduchého a účinného presadzovania pravidiel EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácii sociálneho zabezpečenia. Má uľahčovať prístup k informáciám o právach a povinnostiach jednotlivcov pri výkone ich práva na voľný pohyb za prácou, ale aj zamestnávateľov pri cezhraničnom poskytovaní služieb. Jej úlohou má tiež byť zabezpečenie spolupráce členských štátov vrátane výkonu spoločných inšpekcií práce. Mala by mať aj mediačnú úlohu, pomáhať pri hľadaní riešení cezhraničných sporov medzi vnútroštátnymi orgánmi v oblasti pracovnej mobility.

Slovensko sa už uchádzalo o sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá sa pre brexit bude sťahovať z Londýna. Neuspelo však, EMA sa bude sťahovať do Holandska. Podobne nové členské štáty neuspeli s kandidatúrou na sídlo Európskej bankovej agentúry, ktorá skončí v Paríži.

Súvisiace články

Aktuálne správy