Vládnuca Liga prijme iba minimálne zmeny v návrhu talianskeho rozpočtu

Jedna z talianskych vládnucich strán Liga bude akceptovať len minimálne okresanie budúcoročného cieľa rozpočtového deficitu. Uviedli to vo štvrtok zdroje z Ligy. To naznačuje, že jedna z dvoch vládnych strán neplánuje výraznejšie ústupky voči Bruselu, podľa ktorého pôvodný návrh rozpočtového deficitu na budúci rok porušuje pravidlá Európskej únie.
Európska komisia zamietla v októbri prvý návrh Ríma na budúcoročný rozpočet, keďže navrhovaný schodok vo výške 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) porušuje podľa Bruselu pôvodný prísľub Ríma postupne znižovať svoj vysoký dlh. Ten je po Grécku druhý najvyšší v Európskej únii. Prvý návrh predstavuje až trikrát vyšší schodok, než predpokladala predchádzajúca talianska vláda a vyšší aj v porovnaní s tohtoročným očakávaným deficitom rozpočtu. Ten bol stanovený na 1,8 % HDP. EK preto vyzvala Taliansko na prepracovanie rozpočtu s tým, že navrhovaný budúcoročný deficit bude výrazne nižší.
Po týždňoch konfrontačných prejavov talianski ministri aj zástupcovia Európskej komisie zmiernili rétoriku a uviedli, že je potrebné dosiahnuť kompromis. Podľa zdrojov z talianskej vlády však predstavitelia Ligy nie sú ochotní ísť s rozpočtovým deficitom na rok 2019 pod 2,2 % HDP a koaličné Hnutie piatich hviezd je len o trochu pružnejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy