Najstarší miliardár na svete má 100 rokov, stále chodí denne do práce

, CNBC Foto: YT/#SecretsSelfmadeBillionaires by Paul Chan

Vo veku 100 rokov by už asi mal mať nárok len tak si užívať plody svojej osemdesiatročnej kariéry. Ale pre Chang Yun Chunga, zakladateľa Pacific International Lines, to neplatí. Hoci firmu odovzdal začiatkom tohto roka do rúk synovi, storočný Singapurčan trvá na tom, že bude každý deň vo svojej bývalej kancelárii.

Ako emeritný predseda predstavenstva PIL, titul, ktorý ho ocenil za svoju 51-ročnú vernosť firme, navštevuje Chang kanceláriu spoločnosti v Singapure denne, aby si prešiel jednotlivé operácie a skontroloval každé oddelenie. "Robím to zo zvyku," povedal Chang pre televíziu CNBC. "Každý deň zapisujem všetky svoje aktivity do môjho denníka, všetko. Nemôžem zostať doma, veľmi, veľmi by som sa nudil."

Pre staručkého miliardára ide o spôsob, ako si udržať aktívnu myseľ a zostať v kontakte so spoločnosťou, ktorú založil v roku 1967 dvoma použitými loďami.

Ale rutina je len jedným z argumentov. Chang tiež vedie svojho syna Tea, keďže prebral väčšiu zodpovednosť za jednu z 20-tich najväčších svetových lodných spoločností s 18 000 zamestnancov. Teo konzultuje svoje rozhodnutia s otcom dvakrát denne, ráno a po obede, aby nasal jeho poznatky a dozvedel sa viac o jeho štýle riadenia. Tento mentoring sa pre Tea ukázal ako životne dôležitý, najmä pokiaľ ide o zvládnutie situácií pod náležitým tlakom. "Keď som bol mladší, mal som horšiu povahu, nehodil  som do vedenia, ale otec ma naučil jednu vec. V čínštine je to" yi de fu ren ", čo znamená, že chcete, aby vás ľudia poslúchali nie kvôli vašej autorite, nie kvôli vašej moci, alebo pre vaše kvality, aby vás ľudia skutočne rešpektovali a počúvali. Takže "yi de fu ren" je veľmi ťažká vec, ale myslím, že sa pomaly učím."

Ukázalo sa to obzvlášť dôležité v roku 2009, keď ako výkonný riaditeľ musel Teo zvládnuť únos jedného z plavidiel spoločnosti pirátmi z pobrežia východnej Afriky. Trvalo 75 dní a nezverejnená suma nakoniec zabezpečila prepustenie posádky.

"V každom podnikaní, najmä lodnej doprave, je veľa neznámych. Môžu existovať politické otázky, môžu to byť technické problémy, môžu to byť nehody. Zostať pokojný je niečo, čo som sa od otca naučil a stále sa učím. Keď podľahnete temperamentu, jednoducho sa nedokážete ovládať," priznal Teo.

Súvisiace články

Aktuálne správy