Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka sa v októbri zvýšili

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka sa aj v októbri zvýšili, už tretí mesiac po sebe. To prekvapilo ekonómov, ktorí očakávali ich pokles. Vyplýva to z predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Podľa štatistík sa objednávky na nemecké výrobky v októbri oproti septembru zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali ich pokles o 0,4 %.
Destatis zároveň revidoval tempo rastu septembrových objednávok smerom nadol, a to na 0,1 % z 0,3 %. Na ilustráciu, v auguste stúpli objednávky na nemecké výrobky o 2,3 %.
Štatistiky tiež ukázali, že domáce objednávky v októbri klesli o 3,2 %, ale zahraničné vzrástli o 2,9 %. Dopyt z eurozóny sa pritom zvýšil o 7,3 % a objednávky z iných krajín stúpli o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa počet objednávok na produkty nemeckých továrni v októbri znížil o 2,7 %, čo bolo miernejší pokles ako 3,1 %, ktorý predpovedali ekonómovia.
A septembrové tempo poklesu objednávok Destatis revidoval na 2,6 % z 2,2 %.
Štatistický úrad zároveň uviedol, že obrat výrobných podnikov sa v októbri po očistení od sezónnych vplyv zvýšil medzimesačne o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy