Mamon, závisť, zdravie, rodina: 4 najviac podceňované finančné rady

, A Wealth of Common Sense Foto: SITA/AP

Väčšina rád sa míňa účinku, lebo má príliš krátkodobý vplyv. Tie rady, ktoré by mohli mať na financie dlhodobý pozitívny vplyv, sú ale často podceňované.

Nechcite mať viac
Známy herec Ted Danson v podcaste Armchair Expert nedávno hovoril o tom, aké to bolo, keď začal po úspechu seriálu Cheers zarábať veľké peniaze. "Začnete dostávať sumy, ktoré ste doteraz nevideli, a máte z toho radosť. Aspoň ja som ju mal. Do vtedy som bol celkom spokojný s tým, čo som mal, ale zrazu mi začali na účte pribúdať peniaze. A potom som začal premýšľať o tom, že by som o ne nerád prišiel, že by som rád zarobil ešte viac," povedal Danton.

Hoci len málokomu začnú takto pribúdať peniaze na účet, ide o dobrú radu. Je jedno, koľko kto zarába, väčšina ľudí pravdepodobne bude chcieť viac. Problém je v tom, že po čase sa z toho môže stať posadnutosť spojená s nekontrolovaným rastom výdavkov. A to je koniec snahy niečo nasporiť.

Závisť je drahšia ako vďačnosť
Hoci sa máme z hľadiska životného štandardu lepšie ako kedysi, mnoho ľudí je presvedčených, že sa situácia vo svete nezlepšuje. Závisť má pre náš vzťah k peniazom oveľa väčší význam, ako si väčšina ľudí uvedomuje. Tento pocit často víťazí nad vďakou za to, čo máme.

Čas a zdravie sú dôležitejšie ako bohatstvo
Peniaze a bohatstvo sú v podstate na nič, keď človek nemá zdravie a čas na to, aby si ich užil.

Manželstvo/rozvod
Rôzne prieskumy a analýzy ukazujú, že ľudia, ktorí zostanú v manželskom zväzku, majú tendenciu zbohatnúť viac než tí, ktorí zostanú slobodní, prípadne sa rozvedú. Podľa štúdie amerického Národného úradu pre ekonomický výskum má priemerný manželský pár v dôchodkovom veku nasporené desaťkrát viac ako domácnosť jednotlivca. Vedci z Ohio University navyše zistili, že bohatstvo ľudí, ktorí sa rozviedli, kleslo priemerne o 77 %. Prepad bohatstvo začali pociťovať štyri roky pred rozvodom. Nájdenie finančne kompatibilného partnera môže byť rovnako dôležité ako budovanie vlastného bohatstva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy