Zisk Ryanairu v jeho účtovnom prvom polroku klesol o 7 %

Írsky letecký prepravca za apríl až september dosiahol zisk po zdanení v sume 1,2 mld. eur.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair vo svojom účtovnom prvom polroku, ktorý sa skončil v závere septembra, evidovala medziročný pokles zisku po zdanení o 7 percent na sumu 1,2 mld. eur. Ide o zisk bez zahrnutia straty Laudamotion, Firma o tom informovala v správe, ktorú v pondelok poskytla agentúre SITA. Ceny jej leteniek v prvom polroku sa znížili o 3 percentá. Dôvodom podľa firmy bola nadmerná prepravná kapacita v Európe, opakované štrajky pracovníkov riadenia leteckej prevádzky a nedostatok personálu, čo viedlo k rastu rušení drahších víkendových letov.

Spoločnosť Ryanair počas svojho účtovného prvého roka, čiže apríla až septembra, prepravila 76,6 mil. cestujúcich, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom rast o 6 percent. Vedľajšie príjmy spoločnosti medziročne posilnili o 27 percent na 1,3 mld. eur. Priemerná cena letenky sa však znížila o 3 percentá na necelých 46 eur.

Ryanair v súlade so svojou aktualizovanou prognózou z 1. októbra predpokladá, že za svoj terajší účtovný rok, ktorý sa skončí v marci 2019, dosiahne zisk po zdanení v rozmedzí 1,1 mld. eur až 1,2 mld. eur bez zahrnutia Laudamotion. Firma očakáva, že cena leteniek v jej účtovnom druhom polroku klesne o 2 percentá. Zároveň odhaduje, že počet cestujúcich, ktorých prepraví za celý účtovný rok, stúpne o 6 percenta na 138 miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy