DIHK znížila prognózu rastu nemeckej ekonomiky v rokoch 2018 – 19

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vo štvrtok znížila prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky, pretože čelí čoraz väčším rizikám doma aj v zahraničí.
DIHK najnovšie predpovedá Nemecku v roku 2018 zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,8 % namiesto pôvodne očakávaného 2,2 %. A na budúci rok predpokladá spomalenie jeho rastu na 1,7 %.
Pri revízii pritom vychádzala z predpokladu, že globálne obchodné spory nebudú ďalej eskalovať a Británia nevystúpi z Európskej únie (EÚ) bez dohody.
„Vzduch je stále redší a obavy sú čoraz väčšie,“ uviedol generálny riaditeľ komory Martin Wansleben po zverejnení novej prognózy. Firmy sú podľa neho výrazne opatrnejšie, pokiaľ ide o ich vyhliadky, a DIHK zaznamenala najväčšie zhoršenie očakávaní podnikov za štyri roky.
Wansleben pripomenul, že aj keď je revidovaná prognóza „sklamaním“, recesia Nemecku nehrozí.
Podľa jesenného prieskumu DIHK sa očakávania firiem, pokiaľ ide o ich vyhliadky, znížili na 11 bodov zo 17 bodov na jar tohto roka. Ale hodnotenie súčasných podmienok zostalo na úrovni 45 bodov.
Na prieskume sa zúčastnilo približne 27.000 manažérov a bol jedným z najväčších svojho druhu. Odhalil tiež, že firmy považujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a rastúce náklady na prácu za hlavné riziká pre ich ďalší rast. Stavebníctvo, doprava a zdravotníctvo patrili medzi najpostihnutejšie odvetvia.
Wansleben vyzval vládu a parlament, aby rýchlo schválili plánovaný imigračný zákon s cieľom prilákať kvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo EÚ. Upozornil pritom, že ani moderný imigračný zákon nestačí. Nemecko musí podľa neho urobiť viac, aby sa stalo atraktívnejším a priaznivejším miestom pre cudzincov, inak nikto nepríde.
Obchodná protekcionistická politika USA a brexit naďalej vyvolávajú najväčšie znepokojenie v nemeckých firmách, čo znížilo ich ochotu investovať. DIHK odhaduje, že rast hrubých kapitálových investícií sa v roku 2019 spomalí na 2,9 % z 3,3 % v tomto roku.
„Vzhľadom na rýchle tempo zmien, napríklad v globálnej obchodnej politike alebo digitalizácii, a nejasný výsledok brexitu je pre firmy stále ťažšie predvídať jasný trend vo vývoji ich podnikania,“ uviedla DIHK.
Dovoz by mal prevýšiť export tento aj ďalší rok, predpovedá DIHK. Domáci dopyt by však mohol poskytnúť nemeckej ekonomike nárazník proti vonkajším šokom.
DIHK predpovedá v roku 2018 zvýšenie spotreby o 1,4 % a v roku 2019 o 2,5 %, pričom súkromná spotreba by mala stúpnuť o 1,4 % v tomto a o 1,8 % v budúcom roku.
Spoločnosti budú v tomto roku pokračovať v nábore nových zamestnancov, ale v roku 2019 sa rast nových pracovných miest spomalí na 500.000 z 580.000 v roku 2018, dodala DIHK.

Súvisiace články

Aktuálne správy