Všetko elektrické: EÚ sa chystá podporiť výrobu batérií miliardami eur

, FT;ČTK Foto: SITA/Diana Černáková;AP

Európska únia chce udeliť štátnu pomoc na výskum elektrických batérií. Spoločnostiam, ktoré chcú postaviť veľké fabriky na ich výrobu, ponúkne spolufinancovanie rádovo v miliardách eur. Napísal to denník Financial Times.

Zhruba 80 percent súčasnej aj zamýšľané kapacity na výrobu batérií vo svete je podľa údajov agentúry Bloomberg v Ázii, len v Číne je to 69 percent. Spojené štáty majú 15 percent a Európska únia len štyri percentá. Brusel sa obáva, že automobilový priemysel, ktorý v EÚ zamestnáva okolo 13 miliónov ľudí, by kvôli závislosti na batériách z Ázie mohol prehrať preteky o budovaní trhu elektromobilov.

Projekt podpory batérií, ktorý EÚ začala pred rokom, dnes ponúka päť typov financovania. Jednotlivé krajiny EÚ budú mať možnosť financovať výskum zo 100 percent, ak bude zahŕňať cezhraničné projekty. Únijný fond Horizon 2020 vyčlenil na batériové projekty 200 miliónov eur a ďalších 800 miliónov eur na výstavbu predvádzacích zariadení, kde firmy predstavia svoje možnosti a výrobné plány.

Regióny, ktoré chcú sektor podporovať, môžu požiadať o prostriedky z regionálnych fondov vo výške 22 miliárd eur. Európsky fond pre strategické investície (EFSI) je pripravený podieľať sa na výstavbe závodov typu takzvanej gigafactory, akú má americká spoločnosť Tesla.

Ako uviedol podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, v celom dodávateľskom reťazci je dnes zapojených 260 spoločností a ambície vybudovať gigafactory majú štyri skupiny. Napríklad francúzsky výrobca batérií Saft spolupracuje so spoločnosťami Siemens, Solvay a Manz na vývoji lacnejších a výkonnejších polovodičových batérií. Výroba by mohla začať za sedem rokov. Firma Northvolt si od Európskej investičnej banky (EIB) požičala 52,5 milióna eur na výstavbu predvádzacej linky a výskumných kapacít v hodnote 100 miliónov eur. Zariadenie má byť otvorené budúci rok. Jej cieľom je do roku 2023 vybudovať najväčší európsky závod s ročnou  produkciou 32 gigawatthodín. Spoločnosť UNICORE stavia v Poľsku závod na výrobu katódových materiálov, ktorý by mal spustiť výrobu do roku 2020 a očakáva sa oznámenie nemeckého výrobcu batérií Varta a americkej automobilky Ford o spoločnej výrobe autobatérií.

Nedostatok surovín chce EÚ riešiť napríklad recykláciou starej elektroniky, začala ale aj mapovať náleziská nerastných surovín v Európe. Podľa Šefčoviča sa na území únie nachádzajú ložiská kobaltu, lítia, grafitu a niklu vo Francúzsku, Fínsku, Portugalsku, Španielsku a Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy