Talian Draghi vyslal signál do svojej krajiny: Nečakajte záchranu od ECB, ak debaty o rozpočte zlyhajú

, CNBC,Reuters Foto: SITA/AP

Investori sa obávajú hazardu zo strany talianskej vlády ohľadom rozpočtových pravidiel EÚ. Ak sa talianske finančné trhy prepadnú, oporu bude vláda hľadať v ECB, Draghi však vyhlásil, že to nebude možné.

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi vyslal Rímu varovanie pred oficiálnym predložením rozpočtu. Nečakajte, že vás ECB zachráni. Na sobotnej tlačovej konferencii na výročnom  stretnutí  MMF a Svetovej banky v indonézskom Bali Draghi povedal, že je presvedčený, že sa dosiahne dohoda o rozpočte a vyzval všetky strany, aby sa upokojili. Vyjadril aj úľavu, že na európskych trhoch s dlhopismi neexistujú dôkazy o širšom dopade, aj keď talianske výnosy zasiahli viacročné maximá. "Všetko, čo sa stalo, je vecou Talianska."

Nezávislosť centrálnych bánk po celom svete ohrozujú vlády požadujúcich rôzne podporné opatrenia od zrušenia dlhov po nákupy dlhopisov a nízke úrokové sadzby. Uviedol to podľa agentúry Reuters šéf Európskej centrálnej banky. "Žiadajú (centrálne banky) o zmenu úrokových sadzieb, rušenie dlhov. Žiadajú je tiež, aby robili ďalšie veci, nakupovali dlhopisy," povedal Draghi. Strany talianskej vládnej koalície tento rok počas koaličných rozhovorov zvažovali, že požiadajú ECB o odpustenie talianskeho dlhu v objeme 250 miliárd eur. Neskôr však od tejto myšlienky ustúpili, pripomenula agentúra Reuters.

Na otázku, či prípadné rozšírenie nákazy alebo ďalší nárast talianskych výnosov prinúti ECB, aby do konca roka zrušila plány na sprísnenie svojej monetárnej politiky, Draghi pre televíziu CNBC povedal: "Nechcem o tom špekulovať. Beriem to len ako hypotézu a som presvedčený, že o všetky strany, nielen Taliansko, všetky strany nakoniec nájdu kompromisné riešenie, dohodu."

Draghi ďalej uviedol, že situácia bola "dramatizovaná", a že to "nie je po prvýkrát, čo sa objavujú odchýlky od zavedených pravidiel v Európe".

Investori sa však obávajú, že talianska vláda vytvorí precedens, keď sa spoľahne na to, že nedodržanie rozpočtových pravidiel EÚ nebude mať za následok vážnejšie pokuty a že ak sa talianske finančné trhy prepadnú, budú mať možnosť obrátiť sa na a ECB. Draghi túto možnosť odmietol. Taliansko má zaslať svoj rozpočet na rok 2019 Európskej komisii na analýzu do 15. októbra.

Taliansky minister financií Giovanni Tria, vľavo, a šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi
Draghi verí v dohodu o  rozpočte Talianska, skôr vidí riziko identifikované v predpovedi ročného rastu MMF. Riziko menom obchodné napätie. "Je to pretrvávajúci problém," povedal. "Zaznamenali sme ale aj pozitívne správy,  o podpísaní obchodnej dohody s USA, Kanadou a Mexikom."

Centrálny bankár dodal, že dôležitou oblasťou, ktorú je potrebné sledovať, je pretrvávajúca obchodné napätie medzi USA a Čínou. Vyjadril sa však, že je ešte príliš skoro na predpovedanie toho, ako sa spor skončí, uznal, že "stupeň záujmu, povedzme, za posledných šesť mesiacov, určite stúpol."

Podľa Draghiho najväčšie riziko, o ktorom sa diskutovalo na výročných stretnutiach, bolo rastúce tempo zvyšovania sadzieb a prudké precenenie aktív. Na globálnych trhoch sa prejavili obavy zo zvyšovania sadzieb Fedom, Draghi však povedal, že hrozba pre Európu sa zatiaľ nenaplnila. "Doteraz sú podmienky financovania dostatočne uspokojivé, myslíme si, že systém je dosť odolný. Hovorili  sme o možných situáciách, ktoré môžu nastať v budúcnosti, hovorili sme, že tieto riziká sú teraz naklonené k poklesu globálneho rastu, zatiaľ čo, povedzme pred šiestimi mesiacmi, sme tvrdili, že sú celkom vyvážené."

Súvisiace články

Aktuálne správy