Taliansko bude po roku 2019 znižovať svoje rozpočtové schodky

Taliansko bude znižovať svoje rozpočtové schodky po roku 2019. Deficit tretej najväčšej ekonomiky eurozóny tak stúpne len na budúci rok. Oznámil to v stredu minister hospodárstva Giovanni Tria. Rím je pre svoj návrh rozpočtu pod tlakom tak Európskej únie (EÚ), ako aj finančných trhov.
Taliansko minulý týždeň predstavilo návrh nového rozpočtu na budúci rok, v ktorom počíta so zvýšením deficitu na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je síce stále pod hranicou 3 % HDP, ktorú povoľujú fiškálne pravidlá EÚ, ale zároveň to predstavuje nárast schodku verejných financií. A štáty eurozóny si po kríze dali za cieľ stlačiť svoje deficity až na nulu.
Tria v stredu potvrdil, že vládny návrh rozpočtu stále počíta so zvýšením deficitu v roku 2019, ale v ďalších rokoch plánuje vláda v Ríme jeho postupné znižovanie.
Na konferencii priemyselného združenia Confindustria minister Tria zopakoval, že aj po zvýšení bude deficit stále iba „mierny“, preto si nemyslí, že ide o hazardovanie s verejnými financiami.
Talianska vláda ešte v utorok (2. 10.) večer uverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že pracuje na tom, ako urýchliť zníženie pomeru štátneho dlhu k HDP v priebehu troch rokov. Verejný dlh krajiny nad úrovňou 130 % HDP je druhý najvyšší v EÚ po Grécku. To je viac ako dvojnásobok limitu (60 % HDP) povoleného v EÚ.
Toto zdanlivé zmiernenie postoja vlády prinieslo úľavu na finančných trhoch. Investori sa totiž obávajú, že plánovaný rast výdavkov Talianska uškodí jeho snahe o zníženie dlhu.
Vládne populistické strany v predvolebnej kampani sľúbili, že zvýšia výdavky najmä na financovanie dôchodkov a sociálnych dávok a zavedú daňové výhody.
Tria, technokrat, ktorý pôvodne nesúhlasil s ďalšími pôžičkami, ich najnovšie obhajuje a tvrdí, že okrem zvýšenia deficitu prinesú aj väčší hospodársky rast, čo pomôže znížiť pomer dlhu Talianska k HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy