Nemecko rozšíri systém víz umožňujúcich hľadanie zamestnania

Víza, ktoré v súčasnosti krajina poskytuje na hľadanie práce ľuďom s vysokoškolským vzdelaním, sa rozšíria aj na ľudí so stredným odborným vzdelaním.

Nemecká vláda uviedla, že rozšíri systém udeľovania víz na šesť mesiacov, ktorý umožňuje ľuďom zo štátov mimo Európskej únie hľadať si zamestnanie v Nemecku. Minister vnútra Horst Seehofer v utorok informoval, že takéto víza, ktoré sa v súčasnosti poskytujú ľuďom s vysokoškolským vzdelaním, sa rozšíria aj na ľudí so stredným odborným vzdelaním. Zdôraznil však, že Nemecko nechce „imigráciu do systému sociálneho zabezpečenia“. Žiadatelia totiž budú musieť preukázať, že majú dostatočné finančné prostriedky a ovládajú nemecký jazyk.

Nemecký minister práce Hubertus Heil konštatoval, že vláda sa dohodla aj na „pragmatickom“ riešení problému odmietnutých žiadateľov o azyl, ktorí majú v Nemecku prácu a sú dobre integrovaní. Uviedol, že vláda im chce poskytnúť „primeraný štatút …, aby sme nesprávne neposielali ľudí domov a potom sa snažili získavať z tretích krajín kvalifikovaných pracovníkov“.

Súvisiace články

Aktuálne správy