Finančná spolupráca trojice subjektov prinesie zvýhodnené úvery pre podniky

Úvery sú plánované pre viac ako 600 podnikov v celkovej výške zhruba 220 mil. eur.

Štátna spoločnosť Slovak Investment Holding, Slovenská záručná a rozvojová banka a UniCredit Bank začínajú finančnú spoluprácu. Jej cieľom je poskytovanie zvýhodnených úverov pre slovenské malé a stredné podniky. Úvery sú do roku 2023 plánované pre viac ako 600 podnikov v celkovej výške zhruba 220 mil. eur. Prvé žiadosti o úvery budú môcť podniky podať už v tomto roku. Informovala o tom spoločnosť Slovak Investment Holding.

Zdrojom úverov sú finančné nástroje Slovak Investment Holding, ktoré sú financované z Operačného programu Výskum a inovácie a dodatočné zdroje Slovenskej záručnej a rozvojovej banky a UniCredit Bank. Slovak Investment Holding ako hlavný partner projektu poskytuje úverový finančný nástroj vo výške 24,2 mil. eur pre záručnú banku. Garančný finančný nástroj pre UniCredit Bank je v objeme 12,1 mil. eur.

Prostredníctvom týchto nástrojov Slovak Investment Holding preberá na seba časť portfóliového rizika z poskytovaných úverov. Tým sa podľa vyjadrení firmy umožňuje a podporuje výhodnejšie financovanie pre malé a stredné podniky na Slovensku. Spoločnosť Slovak Investment Holding dokázala podľa jej generálneho riaditeľa Ivana Lesaya nastaviť vysokú mieru spolufinancovania záručnej banky a UniCredit Bank. V prípade tejto spolupráce sa podarilo podľa neho dosiahnuť vyššiu mieru spolufinancovania než v prípade obdobných investičných aktivít Európskeho investičného fondu na Slovensku v minulosti.

Slovenská záručná a rozvojová banka a UniCredit Bank boli na spoluprácu so Slovak Investment Holding vybrané formou verejného obstarávania. V prípade záujmu na trhu existuje možnosť dodatočného navýšenia zdrojov Slovak Investment Holding pre tieto banky, a tým pádom na ďalšie úvery pre malé a stredné podniky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy