Počet schválených úverov na bývanie dosiahol v Británii 6-mesačné maximum

Počet schválených hypotekárnych úverov v Británii vzrástol v auguste na šesťmesačné maximum. Vzrástol aj objem poskytnutých spotrebiteľských úverov, pričom tempo rastu sa zrýchlilo. Uviedla to v pondelok britská centrálna banka.
Podľa Bank of England (BoE) schválili banky v auguste celkovo 66.440 hypotekárnych úverov. V porovnaní s júlom to znamenalo rast o 1284 hypoték. Výsledok bol prekvapením, keďže analytici počítali s poklesom schválených úverov na 64.500.
V nasledujúcom období sa však s výraznejším rastom nepočíta. Ako povedal ekonóm zo spoločnosti Capital Economics Hansen Lu, jedným z dôvodov je fakt, že ceny nehnuteľností by mali v porovnaní s príjmami zostať na relatívne vysokej úrovni.
BoE zároveň dodala, že objem spotrebiteľských úverov vzrástol v auguste medzimesačne o 1,1 miliardy libier (1,24 miliardy eur). V porovnaní s vývojom v júli sa tak tempo rastu zrýchlilo, keď v júli objem spotrebiteľských úverov vzrástol oproti júnu o 0,8 miliardy libier. Medziročne rast predstavoval 8,1 %, čo je najslabšie tempo rastu od augusta 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy