Ceny ropy v závere týždňa vzrástli o vyše dolár, cena Brentu je blízko 83 USD

Ceny ropy zaznamenali na záver minulého týždňa výrazný rast, pričom cena ropnej zmesi Brent uzatvorila blízko hranice 83 USD za barel (159 litrov). Trhy stále ovplyvňuje neistota súvisiaca s blížiacimi sa ropnými sankciami USA voči Iránu, najnovšie však na ceny zatlačil aj vývoj v počte aktívnych ropných vrtov v USA za celý 3. kvartál. Ako sa ukázalo, tento vývoj bol najhorší od minulého roka.
Spoločnosť Baker Hughes uviedla, že americké firmy znížili počet aktívnych ropných vrtov tento týždeň o tri, čím sa ich celkový počet dostal na 863. Za september to znamená rast o jedno ťažobné zariadenie, teda rovnaké zvýšenie ako za mesiac august.
Za celý 3. kvartál sa počet aktívnych ropných vrtov zvýšil o päť, čo znamená najhorší vývoj v tejto oblasti od 4. štvrťroka 2017, za ktorý firmy počet aktívnych ropných vrtov o tri znížili. Na porovnanie, v 1. kvartáli firmy zvýšili počet aktívnych ťažobných zariadení o 50 a v 2. kvartáli o 61. Vývoj v 3. kvartáli naznačuje, že budúci rast produkcie ropy v Spojených štátoch by nemal byť taký výrazný ako v predchádzajúcom období.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s novým, už decembrovým kontraktom vzrástla na záver minulého týždňa o 1,35 USD a týždeň uzatvorila na úrovni 82,73 USD (71,47 eura) za barel.
Výrazný rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom. V piatok (28.9.) uzatvorila na úrovni 73,25 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavovalo rast o 1,13 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy