Obchod s tovarom zvýšil deficit bežného účtu Británie na ročné maximum

Deficit bežného účtu platobnej bilancie v Británii sa v 2. štvrťroku zvýšil nad 20 miliárd libier, čo je dôsledok najmä výrazného rastu schodku v obchode s tovarom. Uviedol to v piatok britský štatistický úrad (ONS).
Deficit bežného účtu platobnej bilancie Británie vzrástol podľa ONS v 2. kvartáli o 4,6 miliardy na 20,3 miliardy libier (22,82 miliardy eur). To je najvyšší schodok za posledný rok.
Celkový obchodný deficit zaznamenal v 2. štvrťroku 6,1 miliardy libier, zatiaľ čo v 1. kvartáli predstavoval 3,3 miliardy libier. Pod rast deficitu sa podpísal najmä vysoký dovoz tovarov, ktorý za 2. kvartál dosiahol rekordnú hodnotu 120,6 miliardy libier.
ONS zároveň zverejnil, že firemné investície klesli v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,7 %. To je výrazné zhoršenie vývoja, keď v predchádzajúcom odhade ONS uvádzal rast investícií o 0,5 %. Výsledok predstavuje pokles firemných investícií druhý kvartál po sebe.
Pokles zaznamenali investície aj v medziročnom porovnaní. V porovnaní s 2. kvartálom minulého roka klesli firemné investície o 0,2 %, čo predstavuje prvý medziročný pokles za 1,5 roka. Dôvodom podľa ekonómov je blížiaci sa brexit, ktorý núti firmy k opatrnejšiemu prístupu pri investičných plánoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy