Inflácia v Nemecku dosiahla v septembri takmer 7-ročné maximum

Spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli tento mesiac viac, než sa očakávalo, pričom dosiahli najvyššie tempo rastu za takmer sedem rokov. Uviedol to vo štvrtok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v septembri medziročne o 2,3 % po dvojpercentnom raste v júli aj auguste. Ekonómovia očakávali, že tempo rastu sa ani tento mesiac nezmení.
Najnovší údaj predstavuje najvyšší rast spotrebiteľských cien od novembra 2011, keď medziročná miera inflácie dosiahla 2,4 %. Inflácia v Nemecku sa tak už päť mesiacov po sebe drží nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá ho stanovila na úrovni tesne pod 2 %.
K výraznejšiemu než očakávanému rastu spotrebiteľských cien prispeli ceny energií. Tie sa v septembri zvýšili o 7,7 % oproti 6,9-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci. Zrýchlil sa aj rast cien potravín, a to z 2,5 % na 2,8 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny zvýšili v septembri o 0,4 %. Aj v tomto prípade to znamená výraznejšie tempo rastu, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s rastom len o 0,1 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne o 2,2 % po augustovom 1,9-percentnom raste. To je najvyšší rast za posledné štyri mesiace. Ekonómovia očakávali, že tempo rastu sa meniť nebude.
Medzimesačne sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili v septembri o 0,4 %. Ekonómovia očakávali, že rast dosiahne 0,1 %.
Nemecký štatistický úrad by mal konečné údaje o vývoji inflácie za mesiac september zverejniť 12. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy