Tvrdý brexit zdraží potraviny v Británii

Tvrdý brexit môže Britom zdražiť potraviny, vyplýva z analýzy banky Barclays. Dovoz potravín a nápojov do Británie môžu zasiahnuť clá vo výške 9,3 miliardy GBP (10,44 miliardy eur) ročne, čo by zvýšilo ich ceny v obchodoch, ak krajina vystúpi z Európskej únie (EÚ) bez dohody, uvádza sa v štúdii Barclays.

Tvrdý brexit môže Britom zdražiť potraviny, vyplýva z analýzy banky Barclays.
Dovoz potravín a nápojov do Británie môžu zasiahnuť clá vo výške 9,3 miliardy GBP (10,44 miliardy eur) ročne, čo by zvýšilo ich ceny v obchodoch, ak krajina vystúpi z Európskej únie (EÚ) bez dohody, uvádza sa v štúdii Barclays.
Ak sa vyjednávačom nepodarí prelomiť aktuálny pat, predajcovia potravín sa budú musieť vyrovnať s priemerným clom vo výške 27 % na tovary z EÚ. A časť z toho sa určite prejaví na zvýšení cien v obchodoch, varuje Barclays.
„Dodatočné clá, ktorým by čelil dodávateľský reťazec a maloobchod, sú výrazné a nevyhnutne by sa časť z nárastu cien preniesla na spotrebiteľa,“ uviedol šéf pre maloobchod a veľkoobchod Barclays Corporate Banking Ian Gilmartin.
Británia vlani doviezla potraviny a nápoje v celkovej hodnote 48 miliárd GBP, z toho väčšinu z EÚ. Zatiaľ čo výrobcovia môžu presunúť produkciu a finančné firmy bankárov, supermarkety sa dôsledkom brexitu nevyhnú. Maloobchodníci sa môžu pokúsiť zvýšiť nákupy od lokálnych producentov. V diskontoch Tesca, Jack’s sa 8 z 10 položiek vyrobilo v Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy