Júlový medzimesačný rast slovenského stavebníctva bol v rámci EÚ tretí najsilnejší

Produkcia stavebného sektora eurozóny v júli oproti júnu vzrástla o 0,3 %, v rámci celej Európskej únie posilnila o 0,4 %, na Slovensku stúpla o 3,8 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v júli medzimesačne posilnila o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 0,4 percenta. Medziročne júlová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 2,6 percenta a v celej EÚ stúpla o 3,9 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Slovenské stavebníctvo medzimesačne aj medziročne rástlo rýchlejšie ako priemer eurozóny, keďže oproti júnu posilnilo o 3,8 percenta a v porovnaní s júlom minulého roka o 7 percent.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol júlový medzimesačný rast stavebníctva na Slovensku tretí najsilnejší. Výraznejšie stavebná výroba medzimesačne vzrástla v Slovinsku (7 %) a v Maďarsku (4,6 %). Najväčšie medzimesčné oslabenie júlovej stavebnej produkcie evidovali v Rumunsku (-9,1 %), Francúzsku (-1,8 %) a v Poľsku (-1 %).

Medziročne produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, najviac vzrástla v Maďarsku (38 %), Slovinsku (26,3 %) a v Poľsku (16,6 %). Medziročne sa stavebná výroba v júli zmenšila v Rumunsku (-17,4 %) a v Španielsku (-4,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy