Medziročná inflácia v eurozóne v auguste oslabila, na Slovensku sa zrýchlila

Spotrebiteľské ceny v eurozóne v auguste medziročne posilnili o 2 % po júlovom raste o 2,1 %, na Slovensku augustová medziročná inflácia posilnila na 2,9 % z júlových 2,6 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v auguste spomalila na dve percentá z júlovej úrovne 2,1 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia tiež zmiernila, a to na 2,1 percenta z júlových 2,2 percenta. Medzimesačná augustová inflácia bola v eurozóne aj v celej EÚ zhodne vo výške 0,2 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bola podľa údajov Eurostatu medzimesačná augustová inflácia vo výške 0,2 percenta. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška sa slovenské spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili o 2,9 percenta, čiže tempo ich medziročného rastu sa zrýchlilo z júlovej úrovne 2,6 percenta. Najnižšia medziročná inflácia bola v auguste v Dánsku (0,8 %), Írsku a Grécku (zhodne 0,9 %). Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (4,7 %), Bulharsku (3,7 %), Estónsku (3,5 %) a v Maďarsku (3,4 %).

V porovnaní s júlom sa augustová medziročná inflácia spomalila v dvanástich členských krajinách EÚ , v piatich stagnovala a v desiatich sa zrýchlila. Najviac k rastu medziročnej inflácie v eurozóne v auguste prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 0,87 percentuálneho bodu (pb), nasledovali služby (0,59 pb), potraviny, alkohol a tabak (0,48 pb) a priemyselné tovary (0,09 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy