Maloobchodné tržby v eurozóne v júli klesli, prvýkrát za tri mesiace

Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v júli pokles, prvý za tri mesiace. Dôvodom sú nižšie tržby z predaja potravín, zatiaľ čo tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Maloobchodné tržby v krajinách eurozóny klesli v júli medzimesačne o 0,2 %, informoval Eurostat. Na porovnanie, v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali rast o 0,3 %. Júlový pokles je prvý od apríla, keď tržby v maloobchode eurozóny klesli tiež o 0,2 %. Ekonómovia s poklesom počítali, predpokladali však, že dosiahne len 0,1 %.
Pod júlový pokles sa podpísala najmä oblasť potravín. Tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov klesli medzimesačne o 0,6 %. Naopak, tržby z predaja nepotravinových produktov o 0,4 % vzrástli.
Na medziročnej báze sa tržby v maloobchode eurozóny v júli opäť zvýšili, tempo rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v júni vzrástli maloobchodné tržby o 1,5 %, júlový rast dosiahol 1,1 %. Ekonómovia očakávali, že spomalenie rastu bude miernejšie a rast dosiahne 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy