Rast súkromného sektora eurozóny bol v auguste výraznejší, než sa odhadovalo

Súkromný sektor eurozóny zaznamenal minulý mesiac o niečo výraznejší rast, než sa pôvodne očakávalo. Ukázali to v stredu konečné údaje spoločnosti IHS Markit.
Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahrňuje výrobný sektor aj sektor služieb eurozóny, dosiahol v auguste 54,5 bodu oproti júlovej hodnote 54,3 bodu. To znamená zrýchlenie aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Zrýchlenie je však o niečo výraznejšie, než IHS Markit uvádzal v rýchlom odhade. Vtedy informoval o raste indexu na 54,4 bodu.
Čo sa týka dvoch najväčších krajín eurozóny, nemecký súkromný sektor zaznamenal v auguste najrýchlejší rast za posledných šesť mesiacov. Kompozitný index nákupných manažérov dosiahol v Nemecku minulý mesiac 55,6 bodu oproti júlovej hodnote 55 bodov. Na druhej strane, v porovnaní s rýchlym odhadom index mierne klesol, keď rýchly odhad poukazoval na jeho rast na 55,7 bodu.
Aj konečný údaj o aktivite francúzskeho súkromného sektora poukázal na zrýchlenie jeho rastu. Konečný kompozitný index nákupných manažérov dosiahol v auguste 54,9 bodu, zatiaľ čo v júli predstavoval 54,4 bodu. Podobne ako v prípade Nemecka bol však konečný údaj v porovnaní s rýchlym odhadom horší. V rýchlom odhade IHS Markit uvádzal index na úrovni 55,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy