Maloobchod eurozóny v júli medzimesačne oslabil

Júlové tržby maloobchodu v eurozóne oproti júnu klesli 0,2 %, v rámci celej EÚ stagnovali. Na Slovensku medzimesačne posilnili o 1,1 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v júli medzimesačne klesli o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie stagnovali. Medziročne sa maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov zväčšil o 1,2 percenta a v rámci celej EÚ o 2 percentá. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Slovenský maloobchod v júli podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne posilnil o 1,1 percenta a medziročne sa tržby maloobchodu SR zväčšili o 4,3 percenta.

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, maloobchod v júli medzimesačne najvýraznejšie klesol v Belgicku (-2,1 %), Portugalsku a Švédsku (zhodne -1 %). Najväčší medzimesačný nárast evidovali na Slovensku a v Estónsku (zhodne 1,1 %) a vo Veľkej Británii (0,8 %).

Medziročne sa júlové maloobchodné tržby v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, najviac zvýšili v Poľsku (7,7 %), Litve (7,2 %) a v Írsku (6,6 %). Najvýraznejšie oslabenie tržieb maloobchodu v porovnaní s júlom minulého roka nastalo na Malte (-2,6 %), vo Švédsku (-1,1 %) a v Rakúsku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy