Antibyrokratické opatrenia vlády podľa firiem výraznejšie podnikaniu nepomôžu

Podnikatelia podľa prieskumu PAS hodnotia len niečo cez 7 % opatrení vybraných ministerstvom hospodárstva ako výrazne nápomocné pre zlepšenie podnikateľského prostredia. Žiadali by skôr zníženie daní a odvodov.

Antibyrokratické opatrenia vlády firmy potešia, žiadne zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia však neprinesú. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) na základe výsledkov svojho prieskumu k druhému antibyrokratickému balíku rezortu hospodárstva. Podnikatelia totiž hodnotia len niečo cez 7 % opatrení vybraných ministerstvom ako výrazne nápomocné pre zlepšenie podnikateľského prostredia, vyše 70 % bolo hodnotených ako priemerných a zvyšok ako málo schopných ovplyvniť podnikateľské prostredie. Firmy by skôr privítali zníženie daňového a odvodového zaťaženia a zefektívnenie činnosti štátnej správy.

„Druhý antibyrokratický balík neprinesie žiadne zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia, ide skôr o malý krok vpred,“ konštatuje vo svojej správe PAS. Za výrazne potrebné pritom z prijatých opatrení podnikatelia považujú iba štyri. Aby štátne orgány už nepožadovali najčastejšie žiadané potvrdenia, zjednodušenie informovania o vyžadovaných dokumentoch, zjednodušenie prístupu k informáciám o pridelenom daňovom identifikačnom čísle a analýzu smerujúcu k zlepšeniu podmienok udeľovania prechodných pobytov cudzincom. Podnikatelia však zároveň upozorňujú, že do konca augusta bolo nesplnených ešte takmer 70 % z 35 navrhnutých antibyrokratických opatrení.

Podstatné zlepšenie podnikania by však prinieslo zníženie daňového a odvodového zaťaženia firiem a profesionalizácia štátnej správy. Podľa prieskumu PAS totiž hodnotenie funkčnosti štátnych inštitúcií kleslo od roku 2001 o takmer tretinu a oblasť daní a odvodov hodnotia dokonca podnikatelia oproti roku 2001 horšie až o 75 %. „Vláda tieto upozornenia a názory podnikateľov dlhodobo ignoruje. Z neznámeho dôvodu ale vlády v SR odmietajú toto systémové riešenie a neustále sa snažia riešiť následky miesto príčiny nedobrého stavu podnikateľského prostredia,“ dodáva PAS.

Súvisiace články

Aktuálne správy