Omán: Ropa pravdepodobne tento rok nebude drahšia než 80 dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Omán je najväčším producentom ropy mimo krajín OPEC na Blízkom východe. Pokles cien v roku 2015 mal na krajinu veľký dopad, preto podpísala dohodu medzi OPEC-om a výrobcami z krajín mimo OPEC, o obmedzení produkcie ropy. Ceny ropy sa pravdepodobne nedostanú z úrovne 70 USD, uviedol v pondelok ománsky minister pre ropu a plyn, podľa ktorého sú ceny v súčasnosti "spravodlivé".

"Myslím si, že počas zvyšku tohto roka by sme mali vidieť stabilitu okolo 70 USD  za barel, pretože toto je želanie všetkých, ktorí spolupracujeme s OPEC, aby sme na trh poskytli dostatok suroviny, aby sme sa uistili, že spotrebitelia nebudú ovplyvnení. Myslíme si, že súčasná cena je spravodlivá," povedal Mohammed bin Hamad Al Rumhy pre televíziu CNBC s tým, že súčasné ceny ropy okolo 70 až 80 dolárov za barel umožnia „udržať naše investície a pokračovať v podnikaní, ktoré nám poskytne záruku, že budúcnosť je jasnejšia, ako keď cena bola 30 až 40 dolárov pred niekoľkými rokmi." Na otázku, či súhlasí s očakávaniami analytikov, že ceny ropy by mohli vzrásť na 90 dolárov za barel, odpovedal: "Nemyslím si to."

Dohoda s OPECom slúži na stabilizáciu trhov, pričom ceny sú v súčasnosti okolo 70 USD, a ďalší rast je v USA terčom kritiky. Ceny sú pod tlakom aj kvôli americkému rozhodnutiu o opätovnom uložení sankcií pre hlavného producenta ropy z OPECu – Irán, ktorý obmedzeniami produkcie ochudobňuje ponuku, čo môže spôsobiť vyššie ceny.

V pondelok sa futures na ropu Brent obchodovali približne na úrovni 77 USD a termínované obchody pre americkú West Texas Intermediate (WTI) boli len mierne pod 70 USD.

Al Rummy odmietol obavy, že Iránska surovina, ktorá sa stráca z trhu, by mohla ovplyvniť celosvetovú dodávku ropy. "Niektorí naši susedia nás uistili, že v prípade potreby dokážu zvýšiť produkciu."

Namiesto toho argumentoval, že by sa mal skôr brať do úvahy potenciálny pokles čínskeho dopytu po rope vzhľadom na obchodnú vojnu s USA. "Ľudia sa často zameriavajú na ponuku – čo sa stane, ak Irán prestane dodávať -, ale čo sa stane, ak Čína zníži svoju spotrebu? Preto by sme sa mali pozrieť na obe strany tejto diskusie. Ak dôjde k vážnej obchodnej nezhode medzi USA a Čínou, čínska spotreba energie bude z nášho pohľadu negatívne ovplyvnená. Ovplyvnená bude aj produkcia a export a myslím si, že so mnou budú mnohí súhlasiť ak poviem, že ak bude ovplyvnený dopyt, nebolo by to pre nás dobré."

Súvisiace články

Aktuálne správy