Talianska Liga: Euro čaká krach bez obmedzenia výnosov dlhopisov

, Reuters;CNBC Foto: YT/byoblu

Ekonomický hovorca talianskej vládnej Ligy varoval, že ak Európska centrálna banka neposkytne garanciu na obmedzenie výnosov dlhopisov v eurozóne, euro čaká smutný koniec.

"Situácia sa nedá vyriešiť a skončí to explóziou," povedal Claudio Borghi pre agentúru Reuters po raste výnosov talianskych, španielskych a portugalských štátnych dlhopisov v dôsledku finančných turbulencií na tureckých trhoch.

Borghi uviedol, že ECB by mala garantovať, že výnosy spreadov vládnych dlhopisov eurozóny neprekročia určitú úroveň, čo by malo byť 150 bázických bodov medzi výnosmi akýchkoľvek dvoch štátnych dlhopisov ako primeraného maxima. "Buď ECB ponúkne záruku, alebo euro skončí," povedal Borghi, ktorý je predsedom rozpočtového výboru dolnej komory.

Extra výnos, ktorý investori požadujú na držbu talianskych dlhopisov v porovnaní s najvýznamnejšími nemeckými cennými papiermi, sa zvýšil na najvyššiu hodnotu od konca mája. V pondelok sa na krátko zvýšil o viac ako 280 bázických bodov a následne sa vrátil na približne 275.

Bývalý obchodník a šéf Deutsche Bank, Borghi, povedal, že očakáva, že tí, ktorí teraz predávajú dlh periférie eurozóny, "skončia v strate", pretože skôr alebo neskôr bude ECB nútená poskytnúť záruku, ktorú Liga požaduje. Borghi tvrdí, že nákaza z Turecka vytlačila výnosy vo viacerých krajinách eurozóny, poukázal na skutočnosť, že domáca politická a ekonomická situácia v Taliansku nebola hlavným dôvodom tlaku trhu v posledných dňoch na jej akcie a dlhopisy.

Výnosy nemeckého bundu dosiahli mesačné minimum, španielske, talianske  a portugalské výnosy  dlhopisov stúpli. 10-ročný výnos talianskeho dlhopisu dosiahol dvojmesačné maximum na úrovni 3,109 percenta a smeroval k úrovniam zaznamenaným koncom mája, keď politická kríza spustila obrovský výpredaj talianskeho dlhu.

Taliansko má dlhové problémy a v súčasnosti prechádza vážnou politickou zmenou, kde nie je politická vôľa vyjsť v ústrety požiadavkám Bruselu pri riešení problémov talianskych bánk. "Situácia medzi Rímom a Bruselom / Berlínom je skutočne rovnaká s problémami, ktoré Európu sužovali pred niekoľkými rokmi, keď sa Grécko nachádzalo na okraji hospodárskej priepasti. Rozdiel je v tom, že taliansky HDP je v skutočnosti 8,1 násobok gréckeho!" cituje CNBC ekonóma Dennisa Gartmana.

Pred voľbami vyzvala Liga, aby Taliansko opustilo euro, ale po vytvorení koalície s Hnutím 5-hviezd od návrhu upustila.

Súvisiace články

Aktuálne správy