Bill Gates o súčasnej situácii: Je to bremeno globálneho rastu, obmedzuje vytváranie nových pracovných miest

, CNBC Foto: SITA/AP

Bill Gates svoje komentáre zverejnil po tom, ako Medzinárodný menový fond a Svetová obchodná organizácia (WTO) varovali pred hospodárskym vplyvom obchodného napätia. Rétorika zvyšovania ciel by podľa neho mohla mať vplyv na najchudobnejšie krajiny.

Miliardár Bill Gates označil súčasné globálne obchodné napätie za "strašidelné". V rozhovore pre televíziu CNBC uviedol, že globálnej ekonomika sa aktuálne darí, ale mohla by byť negatívne ovplyvnená zvyšovaním ciel.

Obchodná vojna je z veľkej časti iniciovaná americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Minulý týždeň Čína uviedla, že je pripravená na odvetné kroky zavedením cla na tovar v hodnote približne 60 miliárd dolárov. Stalo sa tak len niekoľko dní potom, čo americká administratíva odhalila, že Trump hovoril s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom a požiadal ho, aby zvážil zvýšenie navrhovaného cla pre čínsky tovar za 200 miliárd dolárov z 10 na 25 percent. Európska únia, Kanada a Mexiko sa tiež dostali do rôznych obchodných sporov s USA.

Ďalšie zvyšovanie colných poplatkov by mohlo mať vplyv na niekoľko priemyselných odvetví, najmä tých, ktoré majú komplexné dodávateľské reťazce, myslí si zakladateľ spoločnosti Microsoft. "Rétorika, že použijeme obchodné tlaky a donútime niekoho aby niečo urobil, môže eskalovať. Mohli by sme skončiť s množstvom taríf čo by sa odrazilo vo fungovaní celosvetových dodávateľských reťazcov ako budú schopné vyvážať a dovážať. Obmedzovalo by to hospodársky rast, a tým aj vytváranie pracovných miest," povedal Gates.

Pred už viaceré významné organizácie varovali pred dopadom celosvetovej obchodnej vojny na svetovú ekonomiku. Medzinárodný menový fond v júli uviedol, že pokračujúce hrozby USA voči obchodným partnerom v súvislosti s clami by mohli znížiť celosvetový rast až o 0,5 percenta do roku 2020 alebo by znamenali zhruba 430 miliárd dolárov straty hrubého domáceho produktu (HDP).

Svetová obchodná organizácia (WTO) uverejnila v júli správu, v ktorej sa v období medzi októbrom 2017 a májom 2018 medzi krajinami G-20 zvýšili tzv. "obmedzujúce obchodné opatrenia". "Táto pokračujúca eskalácia predstavuje vážnu hrozbu pre rast a oživenie vo všetkých krajinách a začíname vidieť , že sa to odráža v niektorých ukazovateľoch pre budúcnosť," uviedol generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo.

Súvisiace články

Aktuálne správy