Globalizáciu čínskeho jüanu zatienil čierny mrak obchodnej vojny

, CNBC Foto: SITA/AP;getty images

Obchodná vojna medzi USA a Čínou má dopad na aktivity Pekingu v presadzovaní jüana za globálnu menu v súlade s rastúcou ekonomickou silou krajiny. Podľa nalytikov by to internacionalizáciu renminbi mohlo spomaliť, budúcnosť jüanu je ale zložitejšia a nemožno ju dávať do súvislosti výhradne s obchodným napätím.

Pre čínsky jüan hľadá Peking podporu po celom svete, má byť kľúčovým prvkom v širšej liberalizácii druhej najväčšej ekonomiky na svete. Čína chce, aby jej mena, známa aj ako renminbi, zohrávala vedúcu úlohu v globálnom obchode a financiách v súlade s jej ekonomickým vplyvom. Zatiaľ čo Peking zaznamenal niekoľko významných míľnikov, jüan klesá kvôli oslabeniu hospodárstva a obchodnej vojne so Spojenými štátmi.

Jedným z hlavných úspechov bolo pridanie do koša mien v roku 2016, medzi dolár, euro, jen a britskú  libru, ako súčasť zvláštneho práva čerpania (SDR) Medzinárodného menového fondu, medzinárodného rezervného aktíva. Medzi najvýznamnejšie pády  ten v roku 2015, kedy úrady náhle znehodnotili menu po tom, ako ju po celé roky tlačili smerom hore, čo spôsobilo výpredaje na globálnych trhoch.

Renminbi, alebo doslovne "ľudová mena", má aktuálne pred sebou novú výzvu, keďže čínska ekonomika je pod tlakom amerického prezidenta Donalda Trumpa. Analytici tvrdia, že snaha premeniť jüan na globálnu menu, pravdepodobne skončí neúspechom. "Internacionalizácia renminbi by sa mohla dočasne spomaliť v druhej polovici tohto roka," povedal Ken Cheung, devízový stratég Mizuho Bank v Hongkongu pre televíziu CNBC, argumentujúc dopadmi obchodnej vojny. Zahraniční investori sú nervózni, čo by sa mohlo prejaviť defaultom na dlhopisoch.

Dôležité je, že za poklesom jüanu v tomto roku nie je len obchodné napätie kvôli clám. V správe IHS Markit ekonómovia uviedli, že jüan už v prvom polroku znehodnocoval voči doláru kvôli rastúcim výnosom v Spojených štátoch, keďže Fed naďalej zvyšuje úrokové sadzby. Čínska centrálna banka nedávno oznámila zvýšenie minimálnych rezerv pre čínske banky. Táto správa vyvolala posilnenie čínskeho juanu voči doláru smerom k úrovni sedem.

Trumpovo zavádzanie ciel za účelom odstránenia chronických obchodných deficitov s Čínou ale zohráva v sile jüanu významnú úlohu. "Pokiaľ bude ešte viac napätia a viac neistoty okolo obchodovania USA s Čínou, potom sa môže objem obchodovania medzi týmito dvoma krajinami znížiť. To by ale malo veľký dopad na internacionalizáciu renminbi z hľadiska používania renminbi ako obchodnej meny," uviedol Kelvin Lau, ekonóm Standard Chartered v Hongkongu. Dodal, že budúcnosť jüana je zložitá. "Existuje mnoho spôsobov, ako môže Čína otvoriť svoju ekonomiku," povedal s odvolaním sa na pokračujúcu liberalizáciu akciových a dlhopisových trhov a zdôraznil, že krajina tiež znižuje množstvo obchodných bariér, ako v prípade automobilov. "Myslím si, že Čína je stále veľmi odhodlaná zvýšiť svoju domácu spotrebu, je otvorená väčšiemu dovozu rovnako ako otvoriť svoj finančný sektor zvyšku sveta," dodal Lau.

Súvisiace články

Aktuálne správy