V ekonomike USA v júli pribudlo 157 tis. nových pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine minulý mesiac klesla na 3,9 percenta z úrovne 4 percentá.

Americkí zamestnávatelia zmiernili tempo prijímania nových pracovníkov a v júli vytvorili 157 tis. nových pracovných pozícií. Takýto rast počtu pracovných miest sa síce považuje za silný, ale je pomalší v porovnaní s prvým polrokom. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce, ktoré zároveň uviedlo, že miera nezamestnanosti v krajine minulý mesiac klesla na 3,9 percenta z úrovne 4 percentá.

V prvom polroku tohto roka zamestnávatelia v USA vytvárali v priemere 224 tis. nových pracovných miest mesačne, čiže rýchlejším tempom ako v rovnakom období roku 2017. Predpokladá sa, že zmiernenie tempa prijímania nových pracovníkov v júli je iba dočasné. Výdavky amerických spotrebiteľov sú totiž silné a firmy zvyšujú investície do budov a zariadení. To zvyšuje dopyt po zamestnancoch vo viacerých odvetviach od spracovateľského priemyslu cez stavebníctvo po zdravotnícku starostlivosť.

V druhom štvrťroku americký hrubý domáci produkt medziročne posilnil o 4,1 percenta. Hospodársky rast USA počas apríla až júna tak bol najsilnejší za takmer štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy