Medziročná inflácia v štátoch OECD sa v júni zrýchlila

Júnová medziročná inflácia v rámci celej Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj stúpla na 2,8 % z májovej úrovne 2,6 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v júni zrýchlila na 2,8 percenta z májových 2,6 percenta. Smerom nahor ju posunulo zdraženie energií a potravín. Ceny energií medziročne stúpli o 10,4 percenta po májovom posilnení o 9,1 percenta. Potraviny v rámci celej OECD v júni medziročne zdraželi na 1,8 percenta. V máji boli ich ceny oproti rovnakému mesiacu minulého roka vyššie o 1,4 percenta. Organizácia o tom informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Medziročná júnová inflácia sa zrýchlila v Kanade na 2,5 percenta z májových 2,2 percenta, v Taliansku (na 1,3 % z úrovne 1 %) a mierne aj v USA (na 2,9 % z 2,8 %). Medziročná inflácia stagnovala v vo Francúzsku (2 %), Japonsku (0,7 %) a vo Veľkej Británii (2,3 %) a mierne oslabila v Nemecku (na 2,1 % z 2,2 %).

V eurozóne sa júnová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) zrýchlila na 2 percentá z májových 1,9 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat sa v júli celkový rast cien v 19-člennom bloku opäť zrýchlil a inflácia stúpla na 2,1 percentá, hlavne v dôsledku zdraženia energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy