Varovanie pre vyjednávačov Brexitu: Nadmerne represívny prístup k City bude mať dopad aj na zvyšok Európy

, The Times Foto: SITA/AP

Britskí vyjednávači Brexitu odkázali Bruselu, že "tisíce" európskych investičných fondov budú ohrozené, ak EÚ trvať na represívnom prístupe k londýnskemu finančnému centru. Podľa správy The Times vidia britskí úradníci za tvrdom prístupe k City spôsob, ako posilniť Paríž ako finančné centrum.

Firmy v Spojenom kráľovstve v súčasnosti predávajú tisícky investičných fondov klientom v krajinách EÚ, zatiaľ čo firmy z EÚ predávajú svoje finančné prostriedky zákazníkom z Veľkej Británie podľa finančných pravidiel regulátora. Luxembursko má v tomto smere osobitné postavenie. Podľa súčasného postoja EÚ by britské spoločnosti stratili schopnosť predávať finančné prostriedky do EÚ, čo viedlo britských vyjednávačov k tvrdeniu, že ani firmy z EÚ by tak nemohli predávať do Spojeného kráľovstva. The Times uvádza, že stratégia bola "navrhnutá tak, aby vyzdvihla škody, ktoré by mohli byť spôsobené, ak by Británia nezískala špeciálnu dohodu v tomto smere."

"Nebolo to zamýšľané ako hrozba, ale chceli sme upozorniť na to, že obe strany majú čo stratiť, ak nebudeme mať dobrú dohodu prijatú v tomto duchu," uviedol zdroj z britskej vlády.

Hlavný vyjednávač Brexitu za EÚ, Michel Barnier
"Minulý týždeň sme uskutočnili diskusie s Európskou komisiou o našom návrhu na nové pragmatické nové usporiadanie pre finančné služby po tom, ako opustíme EÚ,"
uviedol hovorca ministerstva financií citovaný v Times a dodal, že vyjednávači našli "spoločný základ pri uznanie EÚ aj Británie v kontrole nad vlastným rozhodovaním." Uznali tiež "potrebu bilaterálneho dialógu a spolupráce, aby odrážali hlboko integrovaný charakter finančných trhov Spojeného kráľovstva a EÚ", dodal hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy