Kabinet vzal na vedomie informáciu o priebehu plnenia koncepcie rozvoja potravinárstva

Podľa materiálu ministerstva pôdohospodárstva sú na Slovensku mliekarenský a mäsový priemysel aj naďalej nosnými odbormi potravinárstva.

Vláda v stredu vzala na vedomie informáciu o priebehu plnenia koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu v rokoch 2014 až 2020, ktorú predložilo na rokovanie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) na základe uznesenia vlády SR z 5. novembra 2014. Zámerom tejto koncepcie potravinárstva je analýza potravinárskeho priemyslu a jeho výrobných odvetví, definovanie strategických oblastí, cieľov a opatrení smerujúcich k rastu jeho efektívnosti a konkurencieschopnosti na európskom a svetovom trhu. O momentálnom stave priebehu plnenia koncepcie vládu informovala rezortná ministerka Gabriela Matečná.

Informácia o priebehu plnenia koncepcie analyzuje stav potravinárskeho priemyslu SR a jeho výrobných odvetví v období rokov 2012 až 2016. Koncepcia zhodnotila sebestačnosť SR vo výrobe v rámci jednotlivých odvetví, ktorá bola v roku 2016 na úrovni 80 % súčasnej spotreby obyvateľstva na Slovensku len v prípade hovädzieho mäsa, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov, pšeničnej a ražnej múky, liehovín, ovocných a zeleninových štiav a tiež neochutených nesladených nealko nápojov.

Ďalšou skupinou potravín, kde je možné predpokladať dosiahnutie cieľovej úrovne, sú tie, kde sa úroveň sebestačnosti pohybuje v rozmedzí 50 – 80 %, t.j. trvanlivé pečivo, cukor, pivo a ochutené sladené nealko nápoje. Poslednou skupinou potravín, kde je Slovensko pod úrovňou 50-percentnej sebestačnosti – bravčové mäso, spracované ovocie a zelenina, jedlé oleje, rastlinné a pokrmové tuky a víno, pravdepodobnosť dosiahnutia 80 % sebestačnosti v týchto komoditách do roku 2020 je podľa MPRV nízka, nakoľko je situácia v týchto odvetviach potravinárskeho priemyslu nie veľmi priaznivá. Odvetviam podľa agrorezortu SR chýbajú nové technológie, majú nízku konkurencieschopnosť oproti zahraničným výrobkom, či úplne chýbajúce spracovateľské kapacity.

„V rámci posilnenia postavenia slovenského potravinárskeho priemyslu na trhu a zvýšenia jeho konkurencieschopnosti sa realizujú opatrenia, ako je hľadanie dohody medzi oboma aktérmi obchodných vzťahov v potravinovom reťazci, formou spolupráce s obchodnými reťazcami v rámci projektu „Chcem dodávať“. Tento projekt má za cieľ podporu malých a stredných regionálnych producentov potravín pri umiestňovaní ich produktov na pulty obchodov, ale aj zvýšenie sebestačnosti v potravinách,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva v materiáli.

Podľa materiálu MPRV sú na Slovensku mliekarenský a mäsový priemysel aj naďalej nosnými odbormi potravinárstva, silné zastúpenie má tiež pekárensko–cukrárenský a pečivárenský výrobný odbor, ako aj pivovarnícko-sladovnícky priemysel. Nízky podiel na celkovej potravinárskej výrobe naďalej vykazuje liehovarnícky priemysel, vinársky priemysel a tukový priemysel. V porovnaní s rokom 2012 sa v roku 2016 posilnil podiel mliekarenského a mäsového, pivovarnícko-sladovníckeho, pekárensko–cukrárenského a hydinárskeho odvetvia.

Súvisiace články

Aktuálne správy