Zo súdnych procesov aj 20 % návratnosť: Miliardár Soros našiel nový spôsob, ako zarobiť peniaze

, bloomberg Foto: SITA/AP

Soros Fund Management sa presadzuje v oblasti financovania súdnych sporov, je to trh na ktorý vstúpilo niekoľko hedžových fondov. Jeho rodinná firma podporuje spoločnosť, ktorá vytvára investičné portfólio zo súdnych sporov. Vyplýva to z májového regulačného podania.

Mighty Group, pôvodne poskytovateľ softvéru, v marci oznámila, že získala viac ako 100 miliónov dolárov od významných inštitucionálnych investorov, aby pomohla firmám poskytujúcim služby pri financovaní sporov získať kapitál. V májovom podaní sa uvádza, že Mighty poskytne finančné prostriedky, ktoré môžu byť použité aj ako zálohy na poplatky za právnikov a na uhradenie zdravotných nákladov, kým sa spory urovnajú.

Vývoj mapuje posledný zvrat na trhu financovania súdnych sporov, ktorý je cieľom kritiky kvôli speňaženiu a podporovaniu americkej súdnej kultúry. Soros podporuje Mighty Group, spája peniaze investorov so súdnym procesom a tým otvára dvere ďalšiemu potenciálnemu rozvoju: zabezpečuje individuálne stávky na súdne procesy a predáva ich iným investorom.

"Je to rozmanitá oblasť s predvídateľnými výsledkami. Problémom je, že tieto úvery ešte nemôžete hodnotiť úverovými agentúrami," povedal Adrian Chopin, výkonný riaditeľ právnej finančnej spoločnosti Bench Walk Advisors pre agentúru Bloomberg.

Aj Wall Street vsádza na obchodné spory, v stávke sú miliónmi alebo dokonca miliardy dolárov. Soros sa ale zameriava na menších hráčov, spotrebiteľskú stranu, kde sú v priemere zálohy okolo 2 000 USD na právne pohľadávky, ktoré sú typicky spájané s automobilovými a stavebnými nehodami. Zálohy sa používajú na pokrytie osobných výdavkov, ako sú lekárske poplatky.

Soros spolu s Apollo Capital Management patria medzi prvých manažérov fondov, ktorí sa dostali do tejto oblasti financovania súdnych sporov. Ponúka stabilné a predvídateľné výnosy, ktoré historicky dosahovali v priemere asi 20 percent ročne pri relatívne nízkych rizikách, povedal Chopin z Bench Walk."Všetci hľadajú výnos a aktíva, ktoré nie sú v korelácii s hlavnými akciovými a dlhovými trhmi," povedal Christopher Gillock, výkonný riaditeľ spoločnosti Colonnade Advisors, investičnej banky, ktorá sa špecializuje na finančné služby. "Financovanie sporov spadá do tejto kategórie."

Pre takéto investície je ale rizikom politika. Americká obchodná komora a poisťovníctvo kritizujú financovanie súdnych sporov kvôli zablokovaniu sporov a zvyšovaním nákladov na vysporiadanie. Na druhej strane, regulačné orgány sa postavili na stranu spotrebiteľov, zálohy definujú ako pôžičky, ktoré podliehajú zákonom o úžere.

Zástupcovia odvetvia tvrdia, že financovanie pomáha ľuďom získať primerané výplaty namiesto toho, aby čakali na každý dolár pod tlakom zdravotných nákladov alebo zmeškaných príjmov z práce. Navyše žalobcovia nemusia prísť o zálohy, ak v súdnom spore neuspejú. "Tieto finančné spoločnosti umožňujú ľuďom, ktorí sú zranení v dôsledku nejakej havárie, aby mohli vydržať kým im bude zaplatené," uviedol Joel Magerman, výkonný riaditeľ investičnej banky Bryant Park Capital, ktorý predpokladá, že na tento trh sa postupne dostane viac investorov. "Je to malá špecializovaná trieda aktív, je ale množstvo ďalších peňazí, ktoré sem ešte môžu pritiecť."

Spoločnosti poskytujúce financie nie sú vždy vyplatené, prednosť neraz dostávajú iné nároky na vyrovnanie, ako napríklad poplatky za právne poradenstvo. Toto riziko spôsobuje, že je ťažké zaradiť zálohy do kategórie cenných papierov, povedal Eric Schuller, prezident Aliancie zodpovedného spotrebiteľského právneho financovania pre Bloomberg. Väčšiny zábezpek sú podložené hmatateľnými položkami, ako je doma alebo auto. V tomto prípade je to kus papiera.

Sorosov presun do právneho financovania zo strany spotrebiteľov je tak trochu podobný inej investícii, ktorú jeho rodinný podnik ohlásil minulý rok. Podieľal sa na spoločnej dohode o kúpe pôžičiek vo výške 5 miliárd dolárov od Prosper Marketplace, priekopníka v poskytovaní úverov peer-to-peer.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy