DIW znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 1,9%

Nemecká ekonomika porastie tento rok výrazne pomalšie, než sa ešte prednedávnom očakávalo. Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW zhoršil svoju prognózu expanzie domácej ekonomiky v roku 2018 na 1,9 %.

Nemecká ekonomika porastie tento rok výrazne pomalšie, než sa ešte prednedávnom očakávalo.
Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW zhoršil svoju prognózu expanzie domácej ekonomiky v roku 2018 na 1,9 %. Ešte v marci počítal so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,4 %.
Inštitút poukázal na „nečakane slabý začiatok roka“ a vidí „veľké riziká“ na viacerých frontoch. Napríklad obchodný konflikt s USA môže ďalej eskalovať a dlhová kríza v Taliansku sa môže prehĺbiť. DIW v roku 2019 predpovedá zvýšenie HDP o 1,7 %. Pred tromi mesiacmi ešte prognózoval expanziu o 1,9 %.
Aj napriek miernemu utlmeniu tempa rastu je najväčšia európska ekonomika v dobrej kondícii, uviedol DIW. Dôležitým pilierom zostáva súkromná spotreba. Nezamestnanosť by mala pokračovať v poklese, jej miera sa podľa DIW tento rok zníži na 5,2 % a na budúci rok na 4,9 %.
Obchodný spor s USA a politická situácia v Taliansku vedú nemecké firmy k opatrnosti a k zníženiu investícií a spôsobujú pokles vývozu, uviedol predstaviteľ DIW Ferdinand Fichtner. Dodal, že Nemecko ako výrazne proexportná ekonomika môže v obchodnom konflikte s USA „veľa stratiť“.

Súvisiace články

Aktuálne správy