Predražené? Singapur vyčlenil na stretnutie Trump-Kim 15 miliónov dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Singapurský premiér uviedol, že juhovýchodná Ázia je ochotná znášať náklady "na dobrú vec". Peniaze šli na bezpečnosť a ubytovanie v luxusnom hoteli.

Malý ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii v utorok hostil historické stretnutie. Bohatá krajina už zverejnila účet, stálo ju to 20 miliónov singapurských dolárov (15 miliónov amerických). "Je to cena, ktorú sme ochotní zaplatiť," povedal premier Lee Hsien Loong. Summit bol pre Singapur pozitívny, povedal Lee, pokiaľ ide o reputáciu krajiny, postavenie a "ako sa na nás budú ľudia pozerať".

Niektorí so Singapurom spokojní neboli, na sociálnych médiách upozorňovali na to, že summit sa uskutoční v jednom z najdrahších miest na svete. Singapur je však jednou z mála krajín na svete, ktorá má vzťahy s USA aj Severnou Kóreou."Skutočnosť, že sme boli vybraní ako miesto stretnutia, pričom sme o to nepožiadali, a dohodli sme sa, vypovedá niečo o vzťahu Singapuru s Amerikou a Severnou Kóreou , aj o našom postavení v medzinárodnom spoločenstve," dodal.

Peniaze vynaložené mestom a štátom čiastočne prispeli k uspokojeniu potrieb (catering) viac ako 2 500 novinárov, ktorí sa zúčastnili na podujatí a zišli sa v budove, ktorá je využívaná predovšetkým počas každoročných pretekov Formule 1 v krajine. V priebehu troch dní pracovalo v stredisku 24 hodín denne okolo 300 úradníkov.

Singapurské finančné prostriedky tiež smerovali na zaplatenie ubytovania severokórejskej návštevy v luxusnom hoteli.  

"Ak vypočítate cenu všetkého na tomto svete, nenájdete tam skutočne dôležité veci. A v tomto prípade je dôležité, aby sa summit konal a my v pozícii hostiteľa, nie extravagantne, ale náležite nákladom, zabezpečili prevádzkové požiadavky," povedal Lee.

Mnohí obyvatelia vyjadrili nespokojnosť s nákladmi aj nepríjemnosťami, ktoré priniesla historická udalosť. Sú presvedčení, že to bol len masívny marketingový ťah na zvýšenie publicity. Analytik spoločnosti CIMB-GK Securities Lim Siew Khee minulý týždeň uviedol, že schôdzka bude mať pozitívny multiplikačný účinok na sektor služieb, pohostinstvá aj kancelárske sektory v Singapure.

Na začiatku sa očakávalo, že prichádzajúci návštevníci sa zdržia približne na päť dní a v priebehu summitu minú tisíce, keďže spolu s Trumpom a Kimom pricestujú vládni delegáti a bezpečnostný sprievod spoločne s masou novinárov. Každý turista nechá v Singapure približne 1500 dolárov, v podobe príjmov z cestovného ruchu, v priemere za 3,5 dňa, poznamenal Lim.

Súvisiace články

Aktuálne správy