Na Jarnej ITAPE vystúpi nový vicepremiér pre investície a informatizáciu

Richard Raši po prvýkrát odprezentuje výsledky prieskumu medzi Slovákmi o využívaní elektronických služieb a zároveň predstaví prelomový krok, ktorý sa jeho úradu podarilo zakotviť v legislatíve pri opatreniach "Jedenkrát a dosť“.

Na Jarnú ITAPU prídu domáci i zahraniční odborníci okrem iného predstaviť aj vízie, ako robiť kvalitnú a relatívne rýchlo napredujúcu e-verejnú správu či skúsenosti ľahko aplikovateľné na Slovensku. Prvýkrát na pôde konferencie vystúpi aj nový vicepremiér pre investície a informatizáciu SR Richard Raši. Informovali o tom organizátori podujatia, ktoré sa bude konať v utorok 22. mája.

Richard Raši po prvýkrát odprezentuje výsledky prieskumu medzi Slovákmi o využívaní elektronických služieb a zároveň predstaví prelomový krok, ktorý sa jeho úradu podarilo zakotviť v legislatíve pri opatreniach „Jedenkrát a dosť“. Parlament schválil zákon proti byrokracii a čaká sa na podpis prezidenta. „Je to jeden z najkomplexnejších zákonov, pretože mení 167 iných zákonov a úrady budú na základe neho musieť novelizovať až 68 vyhlášok. Občanov aj podnikateľov odbremeníme od nosenia výpisov z obchodného, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov. Nič z toho nebudú musieť nosiť na úrady,“ priblížil Raši.

Ako vicepremiér podotýka, úradom sa podarilo zdigitalizovať papierové záznamy, vybudovali informačné systémy a jeho úrad teraz koordinuje prepájanie registrov. Aké sú ďalšie priority a čo na úrade plánujú ďalej? Na tieto otázky okrem Rašiho odpovedia aj generálne riaditeľky Martina Slabejová, Denisa Žiláková a Alena Sabelová.

Na Jarnej ITAPE vystúpi aj zástupca Ministerstva vnútra SR Samuel Arbe ako spíker pre „smart“ verejnú správu. V prednáške sa bude venovať najmä tomu, prečo nie sú inteligentné mestá len o technológii. „Bez smart manažmentu vecí verejných nebudeme mať nikdy smart mestá, regióny ani komunity,“ zhodnotil Arbe.

Cyklus podujatí ITAPA, nad ktorým záštitu pravidelne preberajú vysokí štátni predstavitelia, pozostáva z viacerých akcií. Medzi najvýznamnejšie patrí konferencia Jarná ITAPA, ktorá sa špecializuje na témy lokálneho, prípadne európskeho zamerania a jesenný dvojdňový medzinárodný kongres. Ten sa zameriava na podporu najnovších eGovernment trendov a riešení digitalizácie spoločností z celého sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy