Volkswagen v prvom štvrťroku dosiahol čistý zisk 3,3 mld. eur

Čistý zisk nemeckého výrobcu áut oslabil o 2 %, ale išlo o výsledok zmeny účtovných pravidiel.

Zisk nemeckej automobilky Volkswagen v prvom kvartáli oslabil, ale dôvodom bola zmena účtovných pravidiel a tržby firmy sa zvýšili. Volkswagen vo štvrtok informoval, že jeho čistý zisk za január až marec klesol o 2 percentá na 3,3 mld. eur, ale tržby stúpli o 4 percentá na 58,2 mld. eur. Spoločnosť uviedla, že jej prevádzkový zisk, čiže pred zohľadnením úrokov a daní, sa znížil na 4,2 mld. eur z úrovne 4,4 mld. eur. Ak by však firma nezmenila účtovné pravidlá, vykázala by rast prevádzkového zisku.

Najvýraznejšie k prevádzkovému zisku skupiny Volkswagen prispeli divízie luxusných áut Porsche a Audi, a to sumou 2,2 mld. eur. Predaj vozidiel automobilky Volkswagen sa v prvom štvrťroku zvýšil o 7 percent na 2,68 milióna. Generálny riaditeľ Herbert Diess povedal, že firma je „v silnom postavení“ a jej divízia automobilovej výroby má k dispozícii čistú hotovosť 24,3 mld. eur. Spoločnosť nemusela v prvom kvartáli vytvoriť „nijakú významnú rezervu“ v súvislosti s emisným škandálom z roku 2015.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy