V Bratislave klesá záujem o kúpu nových bytov

Od januára do marca tohto roka sa v Bratislave kúpilo 1 041 bytov, čo je oproti predchádzajúcemu kvartálu pokles o 15 %.

Dopyt po bytoch v Bratislave klesá už od konca minulého roka, no ceny paradoxne stále rastú, aj keď pomalšie ako predtým, pri zaznamenanom medzikvartálnom náraste o 1,3 % za meter štvorcový. Informovala o tom realitná spoločnosť LEXXXUS v tlačovej správe. Podľa nej sa od januára do marca tohto roka v Bratislave kúpilo celkovo 1 041 bytov. Oproti predchádzajúcemu kvartálu ide o pokles o 15 %.

Dôvodom straty záujmu kupujúcich o byty sú podľa spoločnosti LEXXUS sprísnené podmienky na získanie hypotekárneho úveru. Najviac bytov sa kupovalo v prvom kvartáli tohto roka v druhom bratislavskom okrese – 280 bytov, naopak najmenej bytov sa predalo v prvom bratislavskom okrese – 146 bytov. „Podľa našich prvých údajov, priemerná cena voľných bytov v Bratislave dosiahla ku koncu prvého kvartálu 2018 hodnotu 2 163 eur bez DPH za meter štvorcový. Ide tak o nové pokrízové maximum. Medzikvartálne sa cena zvýšila o 28 eur, resp. o 1,3 %. V medziročnom porovnaním sme zaznamenali nárast v cene vo výške 12,1 %,“ hovorí risk manager a real estate valuer z realitnej kancelárie LEXXUS Peter Ondrovič.

Mimo tradične najdrahšieho prvého okresu, kde sa cena za meter štvorcový pohybuje podľa realitnej spoločnosti na úrovni 2 793 eur bez DPH za meter štvorcový, môžeme najvyššiu priemernú cenu voľných bytov nájsť v treťom okrese (2 213 eur bez DPH za meter štvorcový). Byty sa predávali v Bratislave podľa štatistík spoločnosti LEXXUS v priemere za 1 978 eur bez DPH ze meter štvorcový. Medzikvartálne sa cena predaných bytov zvýšila o 18 eur, resp. o 0,9 %. Podobne, ako u voľných bytov, ide o nové pokrízové maximum.

Podľa prvých dát v tomto roku je v Bratislave ku koncu prvého kvartálu k dispozícii 3 138 voľných bytov. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o pokles o viac ako 14 %. Byty ponúka celkovo 105 projektov, čo je oproti minulému kvartálu nezmenený stav. V rámci prvého kvartálu 2018 prišlo na trh 7 noviniek a ponuka bytov sa rozšírila o 436 jednotiek. Päť projektov ukončilo predaj z dôvodu vypredania svojej ponuky. Výslednou zmenou v ponuke je pokles nových bytov o takmer 33 %, čo v reálnych číslach predstavuje 517 bytov. V Bratislave je momentálne v ponuke podľa realitnej spoločnosti viac voľných rozostavených bytov, ako voľných dokončených bytov. Rozostavané byty tvoria na celkovom objeme voľných bytov až 87,7 %.

LEXXUS je realitná spoločnosť, ktorá sa špecializuje najmä na rezidenčné nehnuteľnosti. Poskytuje právne, daňové a hypotekárne poradenstvo pri kúpe, predaji, prenájme alebo iných investíciách do nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy