EÚ podľa Lighthizera bude mať výnimku z amerických ciel na oceľ a hliník

Splnomocnenec USA pre obchod v Senáte uviedol, že prezident Donald Trump sa rozhodol "počkať" s clami v prípade krajín, ktoré s Washingtonom o obchode rokujú.

Na Európsku úniu sa podľa splnomocnenca USA pre obchod Roberta Lighthizera bude vzťahovať výnimka z amerických cien na dovoz ocele a hliníka. Lighthizer vo štvrtok v senátnom výbore pre financie dostal od demokratického senátora za štát Oregon Rona Wydena otázku, pre ktoré krajiny bude platiť výnimka z chystaných ciel. Splnomocnenec pre obchod uviedol, že prezident Donald Trump sa rozhodol „počkať“ s clami v prípade krajín, ktoré s USA o obchode rokujú. Konštatoval, že na zozname sú Kanada a Mexiko. Okrem toho konkrétne menoval Európu, Austráliu, Argentínu a Brazíliu.

Americký prezident plánuje zavedenie 25-percentného importného cla na oceľ a 10-percentného dovozného cla na hliník. O výnimke pre EÚ z amerických ciel tento týždeň vo Washingtone rokovali nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier a eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Súvisiace články

Aktuálne správy