Tržby v priemysle na Slovensku v januári stúpli o vyše 2 %

Celkové priemyselné tržby v úvode roka medziročne rástli, aj keď napríklad samotná výroba dopravných prostriedkov vykázala pokles tržieb o vyše 8 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v úvode tohto roka rástli. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) boli v januári medziročne vyššie o 2,1 %. Oproti decembru sa tak rast tržieb v priemysle zrýchlil o 1,9 percentuálneho bodu. Januárový vývoj ovplyvnil rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 4,6 %, priemyselnej výrobe o 3,2 %, ťažbe a dobývaní o 0,5 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,1 %. Medzimesačne v januári oproti decembru pritom priemyselné tržby naopak klesli o 0,9 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby v januári medziročne najvýraznejšie rástli tržby vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 16,2 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 18,2 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 10,3 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 12,9 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,9 %. Tržby klesli vo výrobe dopravných prostriedkov o 8,4 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,1 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,6 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,4 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 8 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva evidovali štatistici v januári medziročný nárast tržieb v stavebníctve až o 23,5 %. V doprave a skladovaní sa tržby oproti vlaňajšiemu januáru zvýšili o 9,5 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 17,9 % a vo vybraných trhových službách o 10,6 %. V medzimesačnom porovnaní tržby za vlastné výkony a tovar vzrástli v januári oproti decembru v informačných a komunikačných činnostiach o 8,4 %, v stavebníctve o 7,2 %, v doprave a skladovaní o 3,4 % a vo vybraných trhových službách o 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy