Ekonomiku ťahal v závere roka 2017 nielen domáci dopyt, ale aj export

Ťahúňom slovenskej ekonomiky v závere roka 2017 bola podľa analytikov nielen domáca spotreba, ale aj čisté vývozy. Tie sa po prepade v treťom štvrťroku vrátili v poslednom kvartáli „na scénu“. Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR, vzrástla slovenská ekonomika vo štvrtom štvrťroku 2017 o 3,5 %.
Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej sa v poslednom štvrťroku minulého roka vývozy medziročne zvýšili o 5,7 %, zatiaľ čo dovozy vzrástli o 3,3 %. Čo sa týka spotreby domácností, tá podľa analytičky vo štvrtom kvartáli medziročne zmiernila svoje tempo rastu na 3,6 %, zatiaľ čo spotreba verejnej správy zaznamenala koncom roka medziročný nárast o 3,1 %.
„Spotrebe domácností pomáha najmä silný trh práce, ktorý sa pozitívne premieta aj do spotrebiteľskej dôvery, ale i nízke úrokové sadzby ukotvené na historických minimách, ktoré pomáhajú znižovať sklon domácností k úsporám,“ doplnil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
Za mierne prekvapenie sa dá podľa neho v závere roka 2017 považovať len výraznejší pokles zásob. „Ten by však mohol súvisieť s odstávkou automobilového priemyslu na prelome rokov, ako aj s tradičným preklápaním časti rozostavaných investícií, ktoré boli doteraz vykazované v zásobách, do fixných investícií,“ vysvetlil analytik.
Čo sa týka roku 2018, podľa Muchovej by sa malo slovenskej ekonomike dariť aj v tomto roku. „Náš odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) pre rok 2018 je na úrovni 3,9 %,“ odhadla. Kľúčovú pozíciu pri tomto raste by si mal podľa nej udržať domáci dopyt, najmä spotreba domácností.
Podľa Koršňáka by zároveň mal byť hlavným zdrojom rastu ekonomiky v tomto a v budúcom roku automobilový priemysel. „Aj napriek tomu, že európsky trh s novými autami už pravdepodobne dosiahol svoj cyklický vrchol, slovenský automobilový priemysel by predsa len mal opäť potiahnuť slovenskú ekonomiku a byť hlavným zdrojom jej rastu v tomto i budúcom roku,“ uviedol. Očakáva, že rast slovenskej ekonomiky sa v tomto roku zrýchli z 3,4 % na 3,9 % a následne v budúcom roku na 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy